Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní lékařství a ošetřovatel. péče 3 (UZV / V5VL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V5VL - Vnitřní lékařství a ošetřovatel. péče 3, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Onemocnění endokrinního systému: patofyziologie, anamnéza, vyšetřovací metody, terminologie, obecné klinické projevy, terapie. Klinické projevy a léčba u onemocnění nadledvin, hypofýzy, štítné žlázy a příštítných tělísek.- Specifika ošetřovatelské péče u pacientů s endokrinními chorobami. Úloha sestry při vyšetření pacientů s endokrinními chorobami. Ošetřovatelský proces včetně edukace pacienta a jejich blízkých.- Onemocnění krve: patofyziologie, anamnéza, vyšetřovací metody, terminologie, obecné klinické projevy, terapie. Klinické projevy a léčba u pacientů s anémií, leukémií a s onemocněním krevních destiček.- Specifika ošetřovatelské péče u pacientů s onemocněním krve. Úloha sestry při vyšetření pacienta s onemocněním krve; převody krevních derivátů, dárcovství a transplantace kostní dřeně, sternální punkce. Ošetřovatelský proces včetně edukace pacienta a jejich blízkých.- Alergie. Specifika ošetřovatelské péče u pacientů s alergickou reakcí.- Infekční onemocnění: patofyziologie, anamnéza, vyšetřovací metody, terminologie, obecné klinické projevy, terapie u infekčních chorob. Klinické projevy a léčba u pacientů s virovou hepatitidou, rozvinutým AIDS, mononukleózou a průjmovým onemocněním.- Specifika ošetřovatelské péče u pacientů s infekčním onemocněním. Obecné zásady ošetřování nemocných, bariérová ošetřovatelská péče. Úloha sestry v přípravě nemocných k vyšetření vztahující se k infektologii. Ošetřovatelský proces včetně edukace pacienta a jejich blízkých.

Získané způsobilosti

Student:- se orientuje v základních medicínských diagnózách z oblasti onemocnění endokrinního systému, krevních chorob, alergií a infekčních chorob;- užívá odborné pojmy, které se vztahují k jednotlivým výše uvedeným onemocněním;- je schopen identifikovat a podle možností aplikovat preventivní opatření zabraňující vzniku těchto onemocnění (nebo jejich komplikací) formou edukace a výchovy ke zdraví;- je schopen získané vědomosti a následně dovednosti uplatnit při realizaci ošetřovatelského procesu u nemocného/klienta, který bude mít některé z těchto onemocnění;- se orientuje v základních vyšetřovacích metodách užívaných při diagnostice onemocnění endokrinního systému, krve, alergií a infekčních chorob;- je schopný určit potřeby nemocných/klientů s endokrinním onemocněním, onemocněním krve, alergiemi a infekčními chorobami a adekvátně intervenovat;- je schopen spolupráce s ostatními členy multidisciplinárního týmu v péči o pacienta/klienta s endokrinním onemocněním, onemocněním krve, alergiemi a infekčními chorobami.

Literatura

ŠAFRÁNKOVÁ, Alena a Marie NEJEDLÁ. Interní ošetřovatelství I. Praha: Grada, 2006. ISBN 978-80-247-1148-5.ŠAFRÁNKOVÁ, Alena a Marie NEJEDLÁ. Interní ošetřovatelství II. Praha: Grada, 2006. ISBN 978-80-247-1777-7.VÖRÖSOVÁ, Gabriela. Ošetrovateľský proces v internom ošetrovateľstve: [učebnica pre fakulty ošetrovateľstva]. Martin: Osveta, 2011. ISBN 978-80-8063-358-5.KLENER, Pavel. Vnitřní lékařství. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1252-6.NAVRÁTIL, Leoš. Vnitřní lékařství: pro nelékařské zdravotnické obory. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2319-8.MAREK, Josef. Farmakoterapie vnitřních nemocí. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0839-6.ZAVORAL, Miroslav, Petr DÍTĚ, Julius ŠPIČÁK a Jan BUREŠ. Nové trendy v digestivní endoskopické diagnostice a léčbě. Praha: Grada, 2000. ISBN 807169 -999 -3.KUDLOVÁ, Pavla. Ošetřovatelská péče v diabetologii. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5367-6.VOKURKA, Samuel. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie: učební texty a ošetřovatelské intervence nejen pro sestry z oboru hematologie a onkologie. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-299-4.VÍŠEK, Vlastimil. Vnitřní lékařství: obecná část: pro odborné a vyšší odborné zdravotnické školy. Praha: Eurolex Bohemia, 2005. ISBN 80-86861-50-3.GURKOVÁ, Elena, Katarína ŽIAKOVÁ a Juraj ČÁP. Vybrané ošetrovateľské diagnózy v klinickej praxi. Martin: Osveta, 2009. ISBN 978-80-8063-308-0.

Požadavky

Docházka:- doporučená účast na přednáškách;- účast na cvičeních minimálně 80 %. Požadavky k zápočtu:- úspěšné splnění průběžných testů během semestrální výuky (min. 60 %);- úspěšné splnění testu z klinické a ošetřovatelské části (min. 75 %), s možností jedné opravy.Zkouška:- ústní zkouška z klinické a ošetřovatelské části (tzn. všech probraných témat).

Garant

MUDr. Jana Pelková

Vyučující

MUDr. Jana PelkováMgr. Vladimír Koutecký