Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management v ošetřovatelství (UZV / V6KMN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V6KMN - Management v ošetřovatelství, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Organizace zdravotnických služeb, organizační systémy práce ve zdravotnictví. Základní informace o zařízeních poskytujících zdravotnickou péči a služby.- Management v ošetřovatelské péči - způsoby vedení a řízení, managerské funkce, managerské nástroje a techniky.- Základy personalistiky, rozhodování, příprava a výběr zaměstnanců, tvorba týmů. Osobnost vedoucího pracovníka, jeho odpovědnost, rétorika, vůdcovství (leadership - management).- Delegování úkolů, spolupráce. Motivace zaměstnanců, účast na image pracoviště. Self a time management.- Základy ekonomiky a financování zdravotní péče, základy pojišťovnictví a marketingu. Administrativa - dokumentace, databáze.- Organizace práce na ošetřovacích jednotkách, organizační kultura, harmonogramy práce, hospodaření, náklady.- Management kvality v ošetřovatelství, akreditace zdravotnických zařízení. Související legislativa (zákon č. 105/2011 Sb. - 96/2004 Sb., vyhláška č. 55/2011 Sb.). Hodnocení kvality ošetřovatelské péče - standard, audit, mapa péče, case management.- Kreativita v profesní činnosti, tvořivé schopnosti a bariéry, techniky kreativity. Taktiky marketingu - propagace a reklama ve zdravotnictví (Public relations). Projektová činnost. Příprava semináře, příprava a prezentace přednášky.Semináře:- Osobnost sestry - profesní image, profesní odpovědnost, rizika v práci sestry.- Příprava harmonogramu práce, delegování úkolů, interpersonální vztahy.- Konflikt a jeho řešení, asertivní chování, schopnost působit na druhé lidi. Kritické myšlení.- Příprava podkladů pro výběrové řízení, budování týmů s využitím potenciálu zaměstnanců, péče o zaměstnance.- Hodnocení kvality ošetřovatelské péče - techniky, management kontrolní činnosti, identifikace problémů, návrh účinných opatření.- Příčiny a kořeny pochybení, způsoby předcházení pochybení.- Hodnocení pracovníků - kritéria, formy.- Příprava standardu ošetřovatelské péče, ozdravného programu pro ošetřovatelský tým, příprava kontrolní činnosti.

Získané způsobilosti

Student:- se umí orientovat v systémech a organizaci zdravotnických služeb;- zná manažerské nástroje a techniky;- chápe základy personalistiky;- zná podmínky výběrového řízení nových zaměstnanců;- je schopen spolupracovat s ostatními členy týmu a delegovat úkoly;- umí motivovat členy týmu a využívat potenciál jednotlivců;- zná základy ekonomiky a financování zdravotní péče;- zná základy pojišťovnictví;- orientuje se ve zdravotnické dokumentaci a umí ji používat;- zná organizaci práce na ošetřovacích jednotkách;- umí připravit harmonogram práce pro nelékařského zdravotnického pracovníka;- je schopen připravit a vést poradu týmu;- zná taktiky marketinku ve zdravotnictví;- umí používat měřící nástroje a techniky kvality ošetřovatelské péče;- dokáže využívat kreativitu;- je schopen interpersonální komunikace a řešit problémové situace;- identifikuje pochybení a s ním související riziko pro pacienta (prevence, návrh účinných opatření);- zná zásady kontroly zaměstnanců a způsoby hodnocení zdravotnických pracovníků;- zná možnosti prevence syndromu vyhoření;- umí připravit standard ošetřovatelské péče, mapu ošetřovatelské péče;- dokáže připravit a prezentovat přednášku na semináři včetně příspěvku k publikaci.

Literatura

Porvazník, Ján. Celostní management : pilíře kompetence v řízení. 2. přepr. a dopl. vyd. Bratislava : Sprint, 2003. ISBN 80-89085-05-9.VÁGNER, I. Management z pohledu všeobecního a celostního. Brno : MU, 2003. ISBN 80-210-3265-0.Kilíková, Mária. Teória a prax manažmentu v ošetrovateľstve. Martin : Osveta, 2008. ISBN 978-80-8063-290-8.Tureckiová, Michaela. Klíč k účinnému vedení lidí : odemkněte potenciál svých spolupracovníků. Vyd. 1. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-0882-9.ŠKRLA, P., ŠKRLOVÁ, M. Kreativní ošetřovatelský management. Praha: Advent-Orion, 2003. ISBN 80-7219-014-8.Donnelly, James H. Management. 1. vyd. Praha : Grada, 1997. ISBN 80-7169-422-3.Bělohlávek, František. Management. 1. vyd. Olomouc : Rubico, 2001. ISBN 80-85839-45-8.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: účast na seminářích minimálně 80%.Klasifikovaný zápočet: písemné zpracování úkolu dle zadání a prezentace:- identifikace problémů v poskytování ošetřovatelské péče a návrh opatření na konkrétní ošetřovací jednotce,- návrh motivačního a ozdravného programu (prevence syndromu vyhoření) pro ošetřovatelský tým konkrétního oddělení ... .

Garant

Ing. Helena Nováková

Vyučující

Ing. Helena Nováková