Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v onkologii a radioterap (UZV / V6OO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V6OO - Ošetřovatelství v onkologii a radioterap, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení pojmu onkologie, základní terminologie, souvisejících pojmů a klasifikace nádorových onemocnění.- Vyšetřovací metody, klinické projevy a druhy terapie.- Ošetřovatelský proces u nemocných dětí a dospělých v průběhu chemoterapie a radioterapie, léčba a ošetřovatelské intervence u nemocných s bolestí.- Terapeutické a ošetřovatelské postupy u dětských i dospělých klientů s leukémií.- Terapeutické a ošetřovatelské postupy u klientů s nádorovým onemocněním žaludku.- Terapeutické a ošetřovatelské postupy u klientů s nádorovým onemocněním střev.- Terapeutické a ošetřovatelské postupy u klientů s nádorovým onemocněním plic, mozku.- Terapeutické a ošetřovatelské postupy u klientů s nádorovým onemocněním prsu, dělohy, čípku, vaječníku.

Získané způsobilosti

Student:- se orientuje v terminologii oboru a základní klasifikaci onkologických onemocnění;- je schopen sestavit plán ošetřovatelské péče u dětského i dospělého klienta s onkologickým onemocněním;- využívá vhodnou formu komunikace a přístup ke klientům a jejich blízkým;- zná a dodržuje BOZP při radioterapii a chemoterapii.

Literatura

NOVOTNÝ, J., VÍTEK, P., PETRUŽELKA, L. Klinická a radiační onkologie pro praxi. 1. vyd. Praha: Triton, 2005. KLENER, P. Klinická onkologie. Praha: Galén., 2002. VORLÍČEK, J., ABRAHÁMOVÁ, H., VORLÍČKOVÁ, H. Klinická onkologie pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2006. MAYER, J., STARÝ, J. et al. Leukémie. Praha: Grada Publishing,, 2002. VOKURKA, S. et al. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie. Učební texty a ošetřovatelské intervence nejen pro sestry z oboru hematologie a onkologie. Praha: Galén, 2005. KOUTECKÁ, J., CHÁŇOVÁ, M. Děti s nádorovým onemocněním I. 1. vyd. Praha: Triton, 2003. KOUTECKÝ, J., KABÍČKOVÁ, E., STARÝ, J. Dětská onkologie pro praxi. 1. vyd. Praha: Triton, 2002. VYZULA, R. et al. Výživa při onkologickém onemocnění. Praha: Galén, 2001.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na cvičeních, exkurzích a stážích minimálně 80 %. Klasifikovaný zápočet: Splnění testu z klinické a ošetřovatelské části (min. 75 %) s možností jedné opravy, ev. ústní dozkoušení.

Garant

doc. MUDr. Miroslav Kala, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Miroslav Kala, CSc.MUDr. Milan KohoutekMgr. Věra Nosková