Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie (UZV / Z1KDE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z1KDE - Demografie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Demografie a její postavení mezi ostatními vědními disciplínami. Historie demografie ve světě a v České republice.- Vymezení základních pojmů. Demografické události a procesy. Sběr a vytváření demografických dat - běžná statistika, lokální informační systém, sčítaní lidu, domů a bytů, pohyb obyvatelstva, lexikon obcí a jiné zdroje dat na národní i mezinárodní úrovni.- Struktura a funkce Českého statistického úřadu a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.- Struktura populace podle věku, pohlaví a rodinného stavu. Strom života, typy věkových struktur a jejich charakteristiky. Demografické stárnutí, jeho příčiny a důsledky.- Procesy porodnosti a potratovosti - ukazatele, širší podmíněnost a souvislosti. Vývoj úrovně plodnosti v České republice a mezinárodní srovnání,- Sňatečnost a rozvodovost - demografické, sociální, kulturní a legislativní ukazatele. Změny v úrovni sňatečnosti a rozvodovosti v České republice a mezinárodní srovnání.- Zdravotní stav obyvatelstva. Využití hodnocení zdravotního stavu obyvatelstva pro zdravotní péči (především prevenci). MKN-10: Mezinárodní statistická klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů.- Úmrtnost - proces úmrtnosti a jeho širší podmíněnost, úmrtnost podle věku, pohlaví a příčin, modelování procesu úmrtnosti, úmrtnostní tabulky a jejich využití k analýze a prognóze, úmrtnost v mezinárodním srovnání.- Sociokulturní charakteristika obyvatelstva. Globální aspekty migrace. Migrace a její význam pro regiony.- Populační vývoj České republiky: minulost a současnost. Populační prognózy obyvatelstva v České republice a ve světě.

Získané způsobilosti

Student/ka:- orientuje se v terminologii a historickém vývoji demografie; - zná vybrané demografické ukazatele a jejich vývoj;- umí hodnotit demografický vývoj, aktuální demografickou situaci a důsledky demografického vývoje na základě základních charakteristik.

Literatura

MOŽNÝ, I. Česká společnost. Praha: Portál, 2002. LANGHAMROVÁ, J. Demografie: materiály ke cvičením. Praha: Oeconomica, 2008. KALIBOVÁ, K. Úvod do demografie. Praha: Karolinum, 2001. FIALOVÁ, L., HORSKÁ, P., KUČERA, M. a perspektivní proměny rodiny, manželství a rodičovství. Praha, 1995. http://www.csu.czOdborný časopis . Demografie. KALIBOVÁ, K., PAVLÍK, Z., VODÁKOVÁ, A. Demografie (nejen) pro demografy. 2. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 1998. http://www.czso.cz/xe/edicniplan.nsf/t/3000453627/$File/530305a6.pdfhttp://www.uzis.czVYSTOUPIL, J. Základy demografie. Brno: Masarykova univerzita, 2004.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet: Seminární práce na vybrané téma z níže uvedených okruhů: - Významné osobnosti české a světové demografie;- Historický vývoj sčítaní lidu;- Historie demografických procesů v České republice, např. úmrtnosti, nemocnosti, porodnosti, potratovosti, sňatečnosti a rozvodovosti;- Demografie vybrané nemoci;- Komparace porodnosti v České republice a v jiném státě (podle výběru) v jednotlivých obdobích;- Komparace potratovosti v České republice a v jiném státě (podle výběru) v jednotlivých obdobích;- Populační prognóza obyvatelstva v České republice.

Garant

Mgr. Michaela Ungerová