Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociální a kulturní antropologie (UZV / Z1KSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z1KSA - Základy sociální a kulturní antropologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do antropologie.- Vymezení sociální antropologie v systému antropologických věd.- Vymezení kulturní antropologie v systému antropologických věd.- Základní pojmy sociální antropologie.- Tradiční a moderní společnost, příbuzenské systémy, rody a klany, partnerství, manželství, rodina.- Základní pojmy kulturní antropologie.- Kultura jako základní atribut společnosti, antropologické teorie (modely) kultury, kultura a náboženství.- Multikulturalismus, etnocentrismus, kulturní relativismus, kulturní pluralismus.- Metodologie sociální a kulturní antropologie.- Současnost a perspektivy sociální a kulturní antropologie.

Získané způsobilosti

Student/ka: - zná postavení sociální a kulturní antropologie v systému antropologických věd;- zná základní obsah a terminologii sociální antropologie;- zná základní obsah a terminologii kulturní antropologie;- dokáže vyjmenovat a osvětlit hlavní antropologické teorie;- ovládá základní metodologické postupy, používané v sociální a kulturní antropologii;- je schopen/schopna eliminovat etnocentrické přístupy ve prospěch kulturně relativistických přístupů;- poznatky ze sociální a kulturní antropologie dokáže aplikovat v práci zdravotně sociálního pracovníka.

Literatura

ERIKSEN, T. H. Sociální a kulturní antropologie. Praha: Portál, 2008. MURPHY, R. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha: Slon, 2008. SKARUPSKÁ, H. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. BENEŠ, J. Antropologie. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1990. WOLF, J. Antropologie pro každý den. Praha: ARSCI, 2004. AUGÉ, M. Antropologie současných světů. Brno: Atlantis, 1999. LAWLESS, R. Co je to kultura. Olomouc: Votobia, 1996. Odborný časopis. Česká antropologie. DACÍK, T. Člověk a rasa. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2001. KOLEKTIV AUTORŮ. Člověk. Obrazová encyklopedie lidstva. Praha: Knižní klub, 2005. SOUKUP, V. Dějiny antropologie. Praha: Karolinum, 2004. SOUKUP, V. Dějiny sociální a kulturní antropologie. 2. vyd. Praha: Univerzita Karlova (Karolinum), 1996. Odborný časopis. Forum for Anthropology and Culture. WOLF, J. Integrální antropologie na prahu 21. století. Praha: Univerzita Karlova (Karolinum), 2002. BURYÁNEK, J. et al. Interkulturní vzdělávání. Příručka nejen pro středoškolské pedagogy. Praha: Člověk v tísni, společnost při ČT, 2002. GEERTZ, C. Interpretace kultur. Praha: Sociologické nakladatelství, 2000. KOLEKTIV AUTORŮ. Kulturní a sociální antropologie. Praha: Sociologické nakladatelství (Slon), 1994. DAVIES, M. Kulturní antropologie. Praha: Portál, 2003. BENEDICTOVÁ, R. Kulturní vzorce. Praha: Argo, 1999. ROGERS, A. Lidé a kultury. Velká encyklopedická encyklopedie světa. Praha: Nakladatelství dům OP, 1994. LOEWENSTEIN, B. W. My a ti druzí. Brno: Doplněk, 1997. BUDIL, I. T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha: Triton, 1992. BUDIL, I. T. Od prvotního jazyka k rase. Praha: Academia, 2002. SARTORI, G. Pluralismus, multikulturalismus a přistěhovalci. Esej o multietnické společnosti. Praha: Dokořán, 2005. SOUKUP, V. Přehled antropologických teorií kultury. Praha: Portál, 2000. Odborný časopis . Social Anthropology. KOLEKTIV AUTORŮ. Sociální a kulturní antropologie . 2. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství (Slon), 2000. TYLOR, E. B. Úvod do studia člověka a civilizace. Praha: Leichter, 1987. HRABÁKOVÁ, L. Vybrané kapitoly z kulturní antropologie. Liberec: Technická univerzita (Katedra filosofie), 2002. COPANS, J. Základy antropologie a etnologie. Praha: Portál, 2001.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet.Docházka: Doporučená účast na přednáškách - min. 80%.Zápočet: Vypracování seminární práce na zadané téma ze sociální a kulturní antropologie (s citací min. jednoho zahraničního autora - překlad ze světového jazyka), v rozsahu 3-5 stran formátu A4.

Garant

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.