Předmět Výživa (UZV / Z1KVZ)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z1KVZ - Výživa, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Základní metabolické vztahy.- Malnutrice.- Nutriční tým a stupňovitá nutriční péče.- Dietní systém.- Algoritmy rozhodování pro typ výživy.- Enterální výživa.- Parenterální výživa.- Makronutrienty, mikronutrienty.- Laboratorní diagnostika malnutrice a monitorování umělé výživy.- Speciální výživa dle základní choroby (diabetes mellitus, hepatobiliární patologie).- Speciální výživa dle základní choroby (selhání ledvin, srdeční selhání, plicní patologie).- Speciální výživa dle základního oboru (chirurgie, traumatologie, intenzivní péče).- Speciální výživa dle základního oboru (interna, neurologie, onkologie).- Vliv výživy na rány, dekubity.
Získané způsobilosti
Student/ka:- zná terminologii související s výživou;- rozumí základním metabolickým principům;- orientuje se v nemocničním dietním systému;- zná specifika nutriční intervence u jednotlivých chorob dle oboru;- chápe úlohu výživy ve vztahu k dekubitům a ošetřování chronických ran;- zná úlohu zdravotně sociálního pracovníka, především v souvislosti s dávkami sociální péče;- dokáže identifikovat sociální potřebnost pacientů / klientů, kteří vyžadují zvláštní dietní režim.
Literatura
KOHOUT, P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004. KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005. GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. STARNOVSKÁ, T. Nutriční terapie. Praha: Galén, 2006. http://www.nutritionj.com/NOVÁK, F. Základy parenterální výživy. Praha: Braun, 2004. BENEŠ, P. Základy umělé výživy. Praha: Maxdorf, 1999. PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT, 2002. MULLEROVÁ, M. Zdravá výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Trion, 2003.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zápočet.Docházka: Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet: Aktivní přístup na seminářích, vypracování a prezentace seminární práce.
Garant
Mgr. Andrea Filová