Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie (UZV / Z1ZAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z1ZAS - Základy sociologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Sociologie jako vědecká disciplína. Sociologie jako teorie sociální práce v pojetí Bergera. Základní sociologické pojmosloví.- Předmět sociologie a její postavení v systému věd. Vznik sociologie jako vědy, její počátky a využití.- Vybraní představitelé sociologického myšlení.- Společnost a jedinec, sociální interakce v běžném životě.- Typy společností (tradiční, moderní a postmoderní společnost).- Proces socializace a enkulturace, kultura, subkultura, hodnoty a normy (ve vazbě na předmět Základy sociální a kulturní antropologie - 1. ročník, zimní semestr.).- Rodina a manželství.- Konformní a nonkonformní chování, anomie jako stav společnosti, kdy přestávají platit sdílené hodnoty a normy.- Sociální stratifikace, systémy sociální stratifikace, vzdělání jako jeden ze stratifikačních činitelů.- Status, sociální mobilita a sociální role.- Moderní organizace a moderní život, byrokratické organizace, instituce jako ustavené, stereotypizované, rutinní způsoby jednání běžné v určité skupině či kultuře.- Masová média, regulace masových médií, vliv televize na každodenní život.- Globální změny a ekologická krize, životní prostředí jako sociologický problém.- Základy sociologického výzkumu, cíle výzkumu, předmět a objekt sociologického výzkumu, kvalitativní a kvantitativní integrované výzkumné strategie, metody a techniky sociologického výzkumu (ve vazbě na předměty metodologického charakteru Metody kvantitativního výzkumu a základy statistiky - 2. ročník, zimní semestr; a Metody kvalitativního výzkumu - 2. ročník, letní semestr).

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen/schopna kriticky reflektovat dění ve společnosti, a to na mikro-, mezo- i makro-úrovni; - orientuje se v odborné sociologické terminologii, v historickém vývoji sociologického myšlení a ve vybraných sociologických teoriích;- umí odborně popisovat interpersonální vztahy ve společnosti;- dokáže identifikovat faktory ovlivňující každodenní sociální realitu;- ovládá základní sociologické výzkumné metody;- sociologické teorie využívá v profesní praxi i každodenním životě.

Literatura

GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Argo,, 2013. BURIÁNEK, J. Sociologie. Praha: Fortuna, 2008. ŠUBRT, J. BALON, J. Soudobá sociologická teorie. Praha: Grada, 2010. KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2008. Velký sociologický slovník 1, 2. Praha: Karolinum, 1996. PETRUSEK, M. Základy sociologie. Praha: Akademie veřejné správy, 2009. ONDREJKOVIČ, P. Globalizácia a individualizácia mládeže. Negatívne stránky. Bratislava: Veda, SAV, 2002. DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karlova univerzita (Karolinum), 1993. HARRINGTON, A. Moderní sociální teorie: základní témata a myšlenkové proudy. Praha: Portál, 2006. BAUMAN, Z. Myslet sociologicky - netradiční uvedení do sociologie. Praha: Slon, 1996. OAKLEYOVÁ, A. Pohlaví, gender, společnost. Praha: Portál, 2000. KŘÍŽOVÁ, E. Proměny lékařské profese z pohledu sociologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2006. BECK, U. Riziková společnost. Praha: SLON, 2004. COLEMAN, J. Social Capital in the Creation of Human Capital. In American Journal of Sociology, 1988, 94, pp. 95-120. MUNKOVÁ, G. Sociální deviace. Přehled sociologických teorií. Praha: Karolinum, 2001. Odborný časopis. Sociální práce. Odborný časopis. Sociologický časopis. BÁRTLOVÁ, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. Praha: Grada Publishing, 2005. PETRUSEK, M. Společnosti pozdní doby. Praha: Slon, 2006. GIDDENS, A. The Constitution of Society. Cambridge: Polity Press, 1994. BAUMAN, Z. Úvahy o postmoderní době. Praha: SLON, 2002. ZICH, F. Úvod do sociologického výzkumu. Praha: EUPRESS, 2012. McQUAIL, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál, 2009. JANEKOVÁ, H., HNILICOVÁ, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha: Portál, 2009. SURYNEK, A., KOMÁRKOVÁ, R., KAŠPAROVÁ, E. Základy sociologického výzkumu. Praha: Managament Press, 2001.

Požadavky

Doporučená účast na přednáškách.Účast na seminářích min. 80 % + plnění průběžných úkolů, zadaných na seminářích. Další požadavek na zápočet: seminární práce naplňující tento cíl - uskutečnit sondu pomocí dotazníku k otázkám důvěry a spokojenosti s činností zdravotnických zařízení v místě bydliště. Zkouška: písemná k základním sociologickým pojmům, k nejvýznamnějším sociologickým teoriím a k metodám sociologického výzkumu. Hodnotí se rozsah a kvalita vědomostí. Stupnice pro hodnocení:A 100 % - 90 % správných odpovědí,B 90 % - 80 % správných odpovědí,C 80 % - 70 % správných odpovědí,D 70 % - 60 % správných odpovědí,E 60 % - 50 % správných odpovědí. Při výsledném hodnocení se přihlíží ke kvalitě seminární práce.

Garant

Mgr. Ivana Olecká

Vyučující

Mgr. Ivana Olecká