Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. lat. ter. pro zdr. soc. pracovníky (UZV / Z1ZLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z1ZLT - Zákl. lat. ter. pro zdr. soc. pracovníky, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- 1., 2., 3., deklinace substantiv- 1., 2., 3., deklinace adjektiv- Řecká substantiva- Latinské předpony a přípony- Řecké předpony a přípony- Složeniny

Získané způsobilosti

Student/ka: - správně používá pravidla výslovnosti latinských a řeckých slov;- chápe základní odborné termíny používané ve zdravotnictví a správně a přesně je užívá v odborné komunikaci; - orientuje se v gramatické struktuře latinského textu a chápe jednotlivé jazykové jevy ve vzájemných vztazích; - překládá jednoduché samotné věty či jednoduchá souvětí a nenáročné texty; - získá návyk samostatné práce se slovníky, gramatickými přehledy, rejstříky v odborné literatuře a jinými jazykovými příručkami; - spojuje poznatky z jiných předmětů s poznatky získanými při výuce latiny; - využívá znalosti latiny pro odbornou část anglického jazyka - medical terminology.

Literatura

MAREČKOVÁ, E. Úvod do lékařské terminologie: základy latiny s přihlédnutím k řečtině. Brno: Masarykova univerzita, 2006. SVOBODOVÁ, D. An introduction to Greco-Latin medical terminology. Praha: Karolinum, 2006. PRUCKLOVÁ, R. Introduction to Latin and Greek terminology in medicine. Brno: Masarykova univerzita, 2006. MAREČKOVÁ, E. Latinitas medica: lexikon nejen lékařských sentencí, citátů a rčení. Brno: Masarykova univerzita, 2009. SCHAREIKA, H. Stručná gramatika latiny: moderní, přehledná a srozumitelná. Praha: Klett, 2007. SEINEROVÁ, V. Úvod do latinské terminologie. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2007.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Účast na cvičeních (min. 80%). Zápočet:Bodový výsledek písemného testu - min. 75 % úspěšnost.

Garant

Mgr. Martina Svízelová

Vyučující

Mgr. Martina Svízelová