Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. obec. psych. a psychopatologie (UZV / Z1ZOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z1ZOP - Zákl. obec. psych. a psychopatologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Přístupy k vymezování psychologie jako vědy, jejího předmětu, stručný historický přehled. Systém psychologických věd, místo psychologie v systému věd.- Význam a praktické využití obecné psychologie a psychopatologie pro sociálně zdravotnické pracovníky.- Metodologické otázky psychologie, metody psychologie.- Determinace psychiky a jejího vývoje. Psychické funkce, procesy, stavy a vlastnosti.- Psychologie a psychopatologie poznávacích procesů a pozornosti.- Psychologie a psychopatologie motivačních, volních a emocionálních procesů a stavů.- Integrující pohled na psychiku, uvedení do psychologie osobnosti.

Získané způsobilosti

Student/ka:- umí přesněji diferencovat zjevné projevy psychických procesů, stavů a vlastností;- umí přesněji a podrobněji popisovat dané jevy odpovídající odbornou terminologií;- umí kriticky uvažovat o laických přístupech při popisu a vysvětlování psychických jevů.

Literatura

KERN, H., et al. Přehled psychologie. Praha: Portál, 2006. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2008. Odborný časopis. Psychologie dnes. SVOBODA, M. et al. Psychopatologie a psychiatrie. Praha: Portál, 2006. NAKONEČNÝ, M. Úvod do psychologie. Praha: Academia, 2003. HARTL, P., HARTLOVÁ, H. Velký psychologický slovník. Praha: Portál, 2010.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: Doporučená účast na přednáškách - 80 %.Zkouška: Seminární práce na vybrané téma, např. z níže uvedených tematických okruhů:- Příčiny obtíží ve vymezování pojmu psychika;- Reflexe fenoménu nevědomí v běhu života jedince;- Vztah poznávacích procesů a emocionality, v normě a patologii;- Přístupy k vymezování psychické normality, laické a odborné hledisko;- Abnormní podoby psychiky, které nejvíce narušují vnímání a hodnocení reality;- Abnormní podoby psychiky, které nejvíce narušují mezilidský kontakt;- Činitelé maladaptace a jejich vliv na psychiku.

Garant

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.