Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Domácí péče o nemocné (UZV / Z2DPN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z2DPN - Domácí péče o nemocné, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do předmětu - pojetí a organizace domácí, zdravotně sociální péče, její formy, financování a management.- Návaznost zdravotně sociální péče při propuštění pacienta / klienta z nemocnice. Plánované propuštění, příprava prostředí, zapojení rodiny.- Specifikace osob, u kterých je indikována domácí péče. Efektivní komunikace s klienty se sníženou soběstačností. Nabídka služeb pro pacienty / klienty využívající domácí péči (včetně nadstandardních služeb).- Úloha zdravotně sociálního pracovníka v domácí péči a spolupráce se sestrami a ostatními členy interdisciplinárního týmu. Kompetence členů týmu (v souladu s vyhláškou č. 55/2011 Sb.).- Sociální šetření u pacientů a posuzování jejich životní situace ve vztahu k onemocnění / handicapu nebo k jeho následkům, sestavení plánu psychosociální intervence ve spolupráci s dalšími zdravotnickými pracovníky a rodinou pacienta / klienta.- Domácí péče o nemocné s chronickým onemocněním (diabetes mellitus, astma bronchiale).- Domácí péče o seniory (profesionální rady a pomoc, aktivizace).- Domácí péče o smyslově handicapované (s postižením sluchu, s postižením zraku).- Domácí péče o mentálně handicapované a u pacientů / klientů s demencí.- Domácí péče o nemocné s onkologickým onemocněním.- Příprava projektu zdravotně sociální péče u pacientů / klientů, u kterých je indikována domácí péče.

Získané způsobilosti

Student/ka: - rozumí pojmu domácí péče; - se orientuje ve formách zdravotně sociální péče; - chápe návaznost akutní lůžkové péče na péči praktického lékaře; - je schopen efektivní komunikace a reakce na potřeby člověka s omezenou soběstačností; - zná možnosti spolupráce s rodinou klienta, odborníky, ale také volontéry; - má základní informace o péči o nemocné se sníženou soběstačností, handicapovanými a chronicky nemocnými; - je schopen poskytnou profesionální rady a praktickou pomoc - v rámci kompetencí zdravotně sociálního pracovníka klientům / pacientům a jejich blízkým.

Literatura

MISCONIOVÁ, B. Domácí péče od A do Z. Praha: ADP, 1997. KRÁTKÁ, A., ŠILHÁKOVÁ, G. Ošetřovatelství v komunitní péči. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2008. JAROŠOVÁ, D. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha: Grada, 2007. STACKHOUSE, J. C. Into the Community. Nursing in Ambulatory and Home Care. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1998. HANZLÍKOVÁ, A. Komunitné ošetrovateľstvo. Martin: Osveta, 2006. HOLEKSOVÁ, T. Ležící nemocný člověk v domácím prostředí. Praha: Grada, 2002. KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997. MISCONIOVÁ, B. Management komplexní domácí péče. Praha: Národní centrum domácí péče, 2000. http://www.ieducare.com/?page=multidisciplinarni-pece&PHPSESSID=13f6106f78cbb77e636c8e6909293a9fMISCONIOVÁ, B. Nejčastější otázky spojení s komplexní domácí péči. Praha: ADP ČR, 1999. HALOVÁ, M. Nemocný v domácí péči I. Javorník: Miroslava Halová, 2007. ONDERKOVÁ, A. Ošetřovatelská abeceda. Brno: Moravskoslezský kruh, 2008.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka:Doporučená účast na přednáškách.Účast na seminářích (min. 80%). Zápočet:Příprava projektu zdravotně sociální péče z níže uvedených tematických okruhů s následnou prezentací:- Domácí péče o seniory;- Domácí péče o smyslově handicapované (s postižením sluchu, s postižením zraku);- Nabídka nadstandardních služeb pro klienty využívající domácí péči;- Spolupráce multidisciplinárního týmu v domácí péči.

Garant

PhDr. Anna Krátká, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vladimír Koutecký