Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané sociální problémy současnosti (UZV / Z2KPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z2KPS - Vybrané sociální problémy současnosti, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Manželství, rodina a rodinný život:Rodina jako skupina osob spjatých příbuzenskými vztahy.Manželství jako sociálně akceptovaný a posvěcený sexuální svazek mezi dvěma dospělými jedinci.Kohabitace a registrované partnerství jako alternativy k manželství.Rozvodovost a nesezdaná soužití partnerů.- Konformita a deviace:Konformní a nonkonformní chování.- Sociální interakce v běžném životě:Jednání, identita a porozumění v každodenním životě.Interakce v čase a prostoru. Role a příprava na roli (jeviště a zákulisí).- Životní styl:Životní způsob a životní styl.Volný čas a jeho smysluplné využití v současnosti.- Multikulturalismus:Problémy soužití lidí v multikulturní společnosti.- Genderové rozdíly a stereotypy:Historický vývoj a současná proměna sociálních rolí ve vztahu k pohlaví.- Práce a ekonomický život:Proměny trhu práce. Nezaměstnanost jako sociologický problém.- Práce a ekonomický život:Rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce.Práce a rodinný život.- Masová média:Vliv masových sdělovacích prostředků na každodenní životy lidí.Vliv médií na chování dětí.- Globální změny a ekologická krize:Ohrožení životního prostředí a globální změny.Ekologická stopa a ekologicky šetrný životní styl.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o sociální interakci v běžném životě;- umí vysvětlit konformitu a nonkonformní chování;- interpretuje ze sociologického a antropologického hlediska manželství, rodinu a rodinný život;- orientuje se v problematice genderových rozdílů a stereotypů;- analyzuje nezaměstnanost ze sociologického pohledu;- popíše vliv masových sdělovacích prostředků na každodenní životy lidí;- umí vyjádřit svůj názor ke globálním změnám a ekologické krizi.

Literatura

BAUMAN, Z. Myslet sociologicky. Praha: Slon, 2004. SKALNÍK, P., ŠAVELKOVÁ, L. (eds.). Okno do antropologie. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2008. ISBN 978-80-7395-042-2.GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. ERIKSEN, T. H. Tyranie okamžiku. Brno: Doplněk, 2001. GOFFMAN, E. Všichni hrajeme divadlo. Praha: Nakladatelství Studia Ypsilon, 1999. MOŽNÝ, I. Sociologie rodiny. Praha: Slon, 1999. BÁRTLOVÁ, S., MATULAY, S. Sociologie zdraví, nemoci a rodiny. Martin: Osveta, 2009. GOFFMAN, E. Stigma: Notes on the Management of Spoiled Identity. Harmondsworth: Penguin, 1968. FAFEJTA, M. Úvod do sociologie pohlaví a sexuality. Věrovany: Nakladatelství Jana Piszkiewicze, 2004.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Docházka:Účast na seminářích (min. 80%). Klasifikovaný zápočet:Student prostuduje dva odborné články dle svého uvážení, které se dotýkají níže uvedených témat, po jejich přečtení je zhodnotí a vytvoří konspekt. Témata k vypracování konspektů:- Multikulturalita.- Porodnost, úmrtnost v české společnosti.- Nezaměstnanost.- Krize identity.- Rodina a krize současné rodiny.- Média, masmédia.- Sociální sítě, internet.- Globální problémy, globalizace.Student si také vybere v obsahu sylabu předmětu jeden z uvedených problémů, který dle svého uvážení kreativně zpracuje a následně písemně prezentuje. Student zaujme k svému tématu postoj, vyhledá z dostupných zdrojů aktuální informace o dané problematice.Student si vede deník sebereflexe, do kterého reflektuje své názory ke konkrétním tématům současnosti.Klasifikovaný zápočet - bodový systém hodnocení jednotlivých úkolů.

Garant

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.