Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorií a metod sociální práce (UZV / Z2KUT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z2KUT - Úvod do teorií a metod sociální práce, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do studia sociální práce. Sociální práce jako věda a profese, postavení sociální práce v systému věd.- Sociální práce z pohledu vědeckého poznání.- Historický vývoj sociální práce. Významné osobnosti v dějinách sociální práce.- Základní pojmy, pojetí a terminologie v sociální práci.- Legislativa v sociální oblasti, zákon č. 108/2006 Sb.- Etika v sociální práci. Etický kodex sociálního pracovníka.- Osobnost sociálního pracovníka, osobnost klienta.- Základní pojmy a klasifikace metod sociální práce z různých aspektů.- Základní a speciální metody sociální práce.

Získané způsobilosti

Student/ka:- orientuje se v aktuálních sociálních pojmech, otázkách a problematice;- chápe fungování společnosti;- orientuje se v základních metodách sociální práce;- dokáže reflektovat na probíhající sociální změny a nahlíží na jejich řešení objektem globální a lokální optiky.

Literatura

NOVOTNÁ, V., SCHIMMERLINGOVÁ, V. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. Praha: SPN, 1997. MATOUŠEK, O. et al. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. MATOUŠEK, O. a A. KŘIŠŤAN. Encyklopedie sociální práce. Praha: Portál, 2013. FISCHER, O. a R. MILFAIT. Etika pro sociální práci. Praha: Jabok, 2008. ŽILOVÁ, A. Kapitoly z teórie sociálnej práce. Žilina: Edis, 2000. HARRINGTON, A. Moderní sociální teorie. Praha: Portál, 2006. LEVICKÁ, J. Náčrt dejín sociálnej práce. Trnava: Slovak Academic Press, 1999. MATOUŠEK, O. et al. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2005. GULOVÁ, L. Sociální práce: pro pedagogické obory. Praha:Grada, 2011. Odborný časopis. Sociální práce/Sociálna práca. NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001. VRTIŠKOVÁ, M. Teorie a metody sociální práce. Brno: Tribun, 2009.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách.Zápočet: četba studijní opory, zpracovaní vybraných úkolů ze studijní opory, četba odborné literatury, písemný test (60%).

Garant

Mgr. Lucia Slobodová, PhD.

Vyučující

Mgr. Lucia Slobodová, PhD.