Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální aspekty zdraví a nemoci (UZV / Z2KZN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z2KZN - Sociální aspekty zdraví a nemoci, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do studia sociologie zdraví a nemoci.- Historický vývoj sociologických přístupů ke zdraví a nemoci.- Problematika zdraví ze sociologického hlediska.- Problematika nemoci ze sociologického hlediska.- Sociální důsledky nemoci.- Hospitalizace pacienta a její důsledky.- Kvalita života nemocného a jeho rodiny.- Problematika sebevražd ze sociologického hlediska.

Získané způsobilosti

Student/ka: - zná sociologické aspekty zdraví a nemoci, rozumí problematice zdraví a nemoci ze sociologického hlediska;- dokáže uvést základní historické skutečnosti v souvislosti s formováním sociologických přístupů ke zdraví a nemoci;- je schopen osvětlit zájem společnosti na zdraví jednotlivce i celé populace;- zná společenské souvislosti poskytování zdravotní péče;- zná odlišné pohledy na kvalitu života nemocného a jeho rodiny.

Literatura

GURKOVÁ, E. Hodnocení kvality života. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3625-9.Payne, Jan. Kvalita života a zdraví. Vyd. 1. V Praze : Triton, 2005. ISBN 80-7254-657-0.BÁRTLOVÁ, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2003. BÁRTLOVÁ, S., MATULAY, S. Sociologie zdraví, nemoci a rodiny. Martin: Osveta, 2009. PACOVSKÝ, V., SUCHARDA, P. Úvod do medicíny. Učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů. Praha: Karolinum, 2002. Odborný časopis. Health Sociology Review. MARMOT, M. G., WILKINSON, R. G. S. Social Determinants of Health (Paperback). USA: Oxford University Press, 2005. KOLEKTIV AUTORŮ. Sociální deviace, sociologie nemoci a medicíny. Praha: Slon, 1991. HOLČÍK, J., ŽÁČEK, A., KOUPILOVÁ, I. Sociální lékařství. Brno: LF MU, 1998. MATULNÍK, J., IMRICHOVIČOVÁ, M., BRUKKEROVÁ, D. Súčasné trendy v sociológii zdravia a choroby. Bratislava: SSS SAV, 1999.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích - min. 80%. Zápočet: Životní příběh (zpracování, prezentace a odevzdání).Zkouška: Písemná zkouška.

Garant

Mgr. Zlatica Dorková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zlatica Dorková, Ph.D.