Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizace a řízení zdravotnictví (UZV / Z2ORZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z2ORZ - Organizace a řízení zdravotnictví, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Systém péče o zdraví a zdravotnictví v ČR.- Základy ekonomiky a financování zdravotní péče v ČR.- Struktura manažerských rolí, manažeři vrcholové, střední a první linie.- Osobnost vedoucího pracovníka.- Styly vedení (nařizování koučování, delegování úkolů).- Vůdcovství (PCL), leadership.- Strategické a operační řízení zdravotnické organizace - poslání, cíle a vize oboru.- Základy projektového a procesního řízení ve zdravotnictví.- Kultura zdravotnické instituce a její význam.- Uplatnění profesní a manažerské etiky ve zdravotnictví.

Získané způsobilosti

Student/ka: - chápe význam organizace zdravotnictví, sociální a zdravotní politiky ve vztahu k poskytování kvalitní, všestranné zdravotní a zdravotně sociální péče klientovi;- umí popsat systém zdravotní péče, jeho organizační strukturu a systém financování zdravotnických zařízení a služeb v ČR; - dokáže popsat strukturu manažerských rolí ve zdravotnictví, základní atributy osobnosti vedoucího pracovníka a styly vedení; - rozumí principům strategického a operačního řízení zdravotnické organizace;- je schopen osvětlit význam kultury zdravotnické organizace;- ovládá základní principy profesní a manažerské etiky.

Literatura

ZLÁMAL, J., BELLOVÁ, J. Ekonomika zdravotnictví. Brno: NCONZO, 2005. GLADKIJ, I. et al. Management ve zdravotnictví. Brno: Computer press, 2003. ZAVÁZALOVÁ, H. Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2002. http://www.ingentaconnect.com/content/maney/mmhŠKRLA, P., ŠKRLOVÁ, M. Kreativní ošetřovatelský management. Praha: Advent-Orion, 2003. DONNELLY, J. H. et al. Management. Praha: Grada, 1997. HANDLÍŘ, J. Management. Praha: Computer Press, 1998. VÁGNER, I. Management z pohledu všeobecného a celostního. Brno: MU, 2003. Odborný časopis. Moderní řízení. KILÍKOVÁ, M., JAKUŠOVÁ, V. Teória a prax manažmentu v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 2009. GROHAR- MURRAY, M. E. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. Praha: Grada, 2003.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách - min. 80%. Účast na seminářích - min. 80%.Zápočet: Písemné zpracování práce na téma Systém a organizace zdravotní péče ve vybrané zemi Evropy / světa - komparace s Českou republikou (s citacemi min. 3 různých zdrojů v cizím jazyce).

Garant

doc. PhDr. Petronela Lauková, PhD.

Vyučující

doc. PhDr. Petronela Lauková, PhD.