Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ošetřovatelství (UZV / Z2ZTO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z2ZTO - Základy ošetřovatelství, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky- Vymezení základní ošetřovatelské terminologie. Ošetřovatelství jako věda a vztah k ostatním vědním oborům. Výzkum v ošetřovatelství.- Vývoj ošetřovatelství u nás a ve světě. Laická, charitativní a profesionální péče. Významné osobnosti světového a českého ošetřovatelství.- Organizace práce ve zdravotnických zařízeních, OLR, Domácí řád.- Základy ošetřovatelského procesu, kompetence členů multidisciplinárního týmu.- Teorie potřeb, charakteristika klasifikace, Maslowova teorie potřeb, Dům potřeb.- Vymezení pojmu soběstačnost, nesoběstačnost, ovlivnění potřeb člověka v nemoci.- Potřeby zdravých a nemocných v oblasti pohybu, dýchání a výživy.- Potřeby zdravých a nemocných v oblasti hygieny a vyprazdňování.- Potřeby zdravých a nemocných při odpočinku a spánku.- Psychosociální potřeby zdravých a nemocných.Semináře- Charakteristické rysy moderního ošetřovatelství. Holistická péče, individualizovaný přístup, týmová péče.- Komunitní ošetřovatelská péče. Preventivní orientace terénní práce.- Fáze ošetřovatelského procesu, vedení záznamů, dokumentace.- Role a kompetence zdravotně sociálního pracovníka v ošetřovatelském procesu.- Dodržování etického kodexu zdravotnických pracovníků a práv nemocných v péči o pacienta.- Zdravotní postižení, deficit sebepéče, poruchy sebeobsluhy, možnosti prevence a kompenzace deficitu sebepéče.- Uspokojování potřeb v oblasti pohybu a dýchání.- Uspokojování potřeb v oblasti výživy a hydratace.- Uspokojování potřeb v oblasti hygieny a vyprazdňování.- Uspokojování potřeb u pacienta/klienta s bolestí, odpočinku a spánku.- Uspokojování psychosociálních potřeb.

Získané způsobilosti

Student/ka: - zná ošetřovatelskou terminologii a rysy moderního ošetřovatelství; - chápe postavení ošetřovatelství v systému věd a orientuje se v historii ošetřovatelství; - zná významné osobnosti českého a světového ošetřovatelství; - zná organizaci práce ve zdravotnických zařízeních; - rozumí pojmům jako je ochranně léčebný režim a domácí řád; - chápe postavení a roli zdravotně sociálního pracovníka ve zdravotní a preventivní péči; - chápe význam ošetřovatelského procesu a jeho fáze; - zná základní taxonomii potřeb zdravých a nemocných dětí a dospělých; - chápe potřeby hendikepovaných klientů a individuální potřeby nemocných; - umí rozpoznat psychosociální potřeby nemocných a plánovat intervence.

Literatura

TRACHTOVÁ, E. et al. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 2. vyd. Brno: IDVPZ, 2001. JAROŠOVÁ, D. Teorie moderního ošetřovatelství. Praha: ISV, 2000. HENDERSON, V. Basic Principles of Nursing Care.Základní principy ošetřovatelské péče. NY: Karger , 1970. GULÁŠOVÁ, I. Bolesť ako ošetřovateľský problém. Martin: Osveta, 2008. Odborný časopis. British Journal of Nursing. Odborný časopis. Diagnóza v ošetřovatelství. http://www.ieducare.comOdborný časopis. Nursing. KOZIEROVÁ, B., ERBOVÁ, G., OLIVIEROVÁ, R. Ošetrovateľstvo 1. a 2. díl. Martin: Osveta, 1995. TOMAGOVÁ, M., BÓRIKOVÁ, I. et al. Potreby v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 2008. Odborný časopis. Sestra. ŠKUBOVÁ, J., CHVÁTALOVÁ, H. Sestra. O životní cestě ženy, která dala svému povolání nový smysl. Brno: NCO NZO, 2004. NIGHTINGALE, F. The lady with the lamp. London: Short Books, 2004. MASTILIAKOVÁ, D. Úvod do ošetřovatelství, systémový přístup I. a II. Praha: Karolinum, 2002. TÓTHOVÁ, V., BÁRTLOVÁ, S. Výzkum v ošetřovatelství. Brno: NCO NZO, 2005. KAFKOVÁ, V. Z historie ošetřovatelství. Brno: IDVPZ, 1992. SYSEL, D., PAVLÍKOVÁ, S., SKLÁŘOVÁ, V. Základy ošetrovateľského procesu v kocke. Bratislava: Tatratron, 2002.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách.Účast na seminářích (min. 80%). Ústní zkouška.

Garant

PhDr. Anna Krátká, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vladimír Koutecký