Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z chirurgie (UZV / Z3KCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z3KCH - Vybrané kapitoly z chirurgie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky- Úvod do chirurgie - základní chirurgická terminologie, členění a rozvoj chirurgických oborů. Konzervativní a radikální chirurgická léčba. Základní a speciální vyšetřovací metody v chirurgii.- Problematika anestézie a analgezie v chirurgii. Chirurgické ambulance, malé chirurgické výkony. Operační trakt, operační chirurgické techniky, pooperační komplikace.- Chirurgie hlavy a krku, základy neurochirurgie.- Hrudní chirurgie.- Břišní chirurgie, náhlé příhody břišní.- Kardiochirurgie, cévní chirurgie.- Traumatologie a ortopedie.- Urologie.- Dětská chirurgie.- Plastická chirurgie, onkologická chirurgie.- Transplantologie, psychologické a etické aspekty transplantologie.Semináře- Charakteristika chirurgického oddělení, charakter práce sestry na jednotlivých typech chirurgických pracovišť - pojem chirurgické ošetřovatelství.- Asepse, antisepse.- Specifika ošetřovatelských postupů při vyšetřování chirurgických nemocných, včetně edukace nemocného.- Specifika ošetřovatelské péče u pacientů po malých chirurgických výkonech, jednodenní chirurgie. Příprava nemocného k operaci, zvláštnosti přípravy nemocného k urgentní operaci.- Pooperační péče, péče o nemocného po anestézii.- Péče o chirurgickou ránu, drény.- Problematika bolesti po chirurgickém výkonu.- Problematika ošetřovatelské péče u stomických pacientů, druhy stomií.- Zvláštnosti ošetřovatelské péče o chirurgicky nemocné dítě.- Exkurze na klinickém pracovišti.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen objasnit problematiku oboru chirurgie a její specifika; - je schopen orientovat se v základních výkonech v chirurgii; - dokáže využít vědomostí o operačních postupech z hlediska prevence komplikací;- dokáže využít vědomosti získané v souvisejících předmětech; - zná a používá odbornou terminologii vztahující se k chirurgii; - je schopný identifikovat a podle možností, v rámci svých kompetencí, aplikovat preventivní opatření zabraňující rozvoji komplikací u chirurgických onemocnění; - je schopný posoudit problémy pacienta po operaci; - spolupracuje s ostatními členy multidisciplinárního týmu v péči o pacienta.

Literatura

Zeman, Miroslav. Chirurgická propedeutika. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha : Grada, 2000. ISBN 80-7169-705-2.Chirurgie v kostce : vybrané kapitoly. 1. vyd. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0230-4.Ošetřovatelství v chirurgii I. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3129-2.Ošetřovatelství v chirurgii II. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3130-8.QASSIM, B., MUNTHER, A. Clinical surgery. United Kingdom: Hodder education, 2009. HAROLD, E., YORKE, C.R., CHRIS, W. General surgery. United Kingdom: Blackwell Publishing, 2006. VYHNÁLEK, F. Chirurgie I. díl. Praha: Informatorium, 1997. VYHNÁLEK, F. Chirurgie II. díl. Praha: Informatorium, 2003. VYHNÁLEK, F. Chirurgie III. díl. Praha: Informatorium, 1997. ZEMAN, M. et al. Speciální chirurgie. Praha: Galén, 2001.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích a exkurzích (min. 80%).Zápočet:Bodový výsledek písemného testu - min. 75% úspěšnost.

Garant

prof. MUDr. Anton Pelikán, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Anton Pelikán, DrSc.