Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika zdravotně sociální práce (UZV / Z3KET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z3KET - Etika zdravotně sociální práce, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Předmět, úkoly, cíle etiky. Obsah pojmů etika, morálka a jejich vzájemný vztah. Etické hodnoty a principy. Etika individuální a sociální.- Kulturně antropologické kontexty zdravotně sociální práce. Základní etické principy: obhajoba, odpovědnost, povinnost, spolupráce.- Mravní kultura zdravotně sociálního pracovníka. Profesionalita zdravotně sociálního pracovníka. Etické kodexy a jejich právní rámec: washingtonská Deklarace etických principů sociální práce (1992).- Etika poradenství v zdravotně sociální práci.- Eticko-profesionální přístup zdravotně sociálního pracovníka k dítěti.- Eticko-profesionální přístup zdravotně sociálního pracovníka k seniorovi.- Eticko-profesionální přístup k člověku s handicapem.- Eticko-profesionální přístup k člověku odlišné kultury.- Eticko-profesionální přístup k jedinci sociálně vyloučenému.- Sociální vyloučení a jeho etické dimenze.- Etická dilemata v práci zdravotně sociálního pracovníka.

Získané způsobilosti

Student/ka:- projektuje etické principy do základů socializace a sociálního chování člověka;- je schopen řešit problematické sociální vztahy klienta, porozumět mu a docenit jeho způsoby uvažování, jeho vzorec myšlení;- posuzuje zájem klienta s ohledem na zájmy ostatních zúčastněných;- chápe teorii hodnot ve vztahu k etice;- je schopen samostatného mravního rozvažování;- umí aplikovat etické principy při řešení dilematických situací.

Literatura

ROBINSON, D., GARRATT, CH. Etika. Aktuální témata současného morálně filozofického myšlení. FISCHER, O. a kol. Etika pro sociální práci. MÁTEL, A. et al. Etika sociálnej práce. Kutnohorská, Jana. Etika v ošetřovatelství. KRÁTKÁ, A. Etika v ošetřovatelství. GOLDMANN, R., CICHÁ, M. Etika zdravotní a sociální práce. SOKOL, J., PINC, Z. Antropologie a etika. HERIKSEN, J.-O. Blízké a vzdálené: Etické teorie a principy práce s lidmi. Jankovský, Jiří. Etika pro pomáhající profese. MUNZAROVÁ, M. Eutanázie nebo paliativní péče. KUTNOHORSKA, J, HALMO, R. Fenomény důstojnosti člověka a umírání, In: Ošetřovatelství, 2009, sv. 11, č. 3-4. ŠIMEK, J., ŠPALEK, V. Filozofické základy lékařské etiky. Kappl, Miroslav. Konstruktivismus v sociální práci s komunitou : [vybrané kapitoly z teorií a metod sociální práce, sv. 3]. KOŘENEK, J. Lékařská etika. BAUDIŠ, P., LIBIGER, J. Psychiatrie a etika. PONTELL,HENRY,N.(ed). Social deviance readings in theory and research.Upper Saddle River. Odborný časopis. Social Science & Medicine. Medical & Social Ethics. LEŠKO, L. Sociální komunikace. ANZENBACHER, A. Úvod do etiky.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Docházka: - Doporučená účast na přednáškách.- Účast na seminářích (min. 80%). Udělení zápočtu: - Seminární práce v rozsahu 3-5 stran formátu A4, na téma: Etika práce zdravotně sociálního pracovníka v teorii a praxi. - Bodový výsledek zápočtového testu - min. 70% úspěšnost.

Garant

Mgr. Andrea Preissová Krejčí, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Andrea Preissová Krejčí, Ph.D.