Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z chirurgie (UZV / Z3KKC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z3KKC - Vybrané kapitoly z chirurgie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Úvod do chirurgie - základní chirurgická terminologie, členění a rozvoj chirurgických oborů. Konzervativní a radikální chirurgická léčba. Základní a speciální vyšetřovací metody v chirurgii.- Problematika anestézie a analgezie v chirurgii. Chirurgické ambulance, malé chirurgické výkony. Operační trakt, operační chirurgické techniky, pooperační komplikace.- Chirurgie hlavy a krku, základy neurochirurgie.- Hrudní chirurgie.- Břišní chirurgie, náhlé příhody břišní.- Kardiochirurgie, cévní chirurgie.- Traumatologie a ortopedie.- Urologie.- Dětská chirurgie.- Plastická chirurgie, onkologická chirurgie.- Transplantologie, psychologické a etické aspekty transplantologie.Semináře:- Charakteristika chirurgického oddělení, charakter práce sestry na jednotlivých typech chirurgických pracovišť - pojem chirurgické ošetřovatelství.- Asepse, antisepse.- Specifika ošetřovatelských postupů při vyšetřování chirurgických nemocných, včetně edukace nemocného.- Specifika ošetřovatelské péče u pacientů po malých chirurgických výkonech, jednodenní chirurgie. Příprava nemocného k operaci, zvláštnosti přípravy nemocného k urgentní operaci.- Pooperační péče, péče o nemocného po anestézii.- Péče o chirurgickou ránu, drény.- Problematika bolesti po chirurgickém výkonu.- Problematika ošetřovatelské péče u stomických pacientů, druhy stomií.- Zvláštnosti ošetřovatelské péče o chirurgicky nemocné dítě.- Exkurze na klinickém pracovišti.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen objasnit problematiku oboru chirurgie a její specifika; - je schopen orientovat se v základních výkonech v chirurgii; - dokáže využít vědomostí o operačních postupech z hlediska prevence komplikací;- dokáže využít vědomosti získané v souvisejících předmětech; - zná a používá odbornou terminologii vztahující se k chirurgii; - je schopný identifikovat a podle možností, v rámci svých kompetencí, aplikovat preventivní opatření zabraňující rozvoji komplikací u chirurgických onemocnění; - je schopný posoudit problémy pacienta po operaci; - spolupracuje s ostatními členy multidisciplinárního týmu v péči o pacienta.

Literatura

Zeman, Miroslav. Chirurgická propedeutika. -. Chirurgie v kostce : vybrané kapitoly. -. Ošetřovatelství v chirurgii I. -. Ošetřovatelství v chirurgii II. QASSIM, B., MUNTHER, A. Clinical surgery. HAROLD, E., YORKE, C.R., CHRIS, W. General surgery. VYHNÁLEK, F. Chirurgie I. díl. VYHNÁLEK, F. Chirurgie II. díl. VYHNÁLEK, F. Chirurgie III. díl. ZEMAN, M. et al. Speciální chirurgie.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Docházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích a exkurzích (min. 80%).Zápočet:Bodový výsledek písemného testu - min. 75% úspěšnost.

Vyučující

prof. MUDr. Anton Pelikán, DrSc.