Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie jedinců se zdrav. postižením (UZV / Z3KPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z3KPH - Psychologie jedinců se zdrav. postižením, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní vymezení problematiky handicapu.- Psychologická problematika vrozených a získaných vad.- Psychologická problematika jedinců se smyslovými defekty.- Psychologická problematika jedinců s tělesným postižením.- Psychologická problematika jedinců s mentálním postižením.- Základní aspekty práce s postiženým jedincem a jeho rodinou.- Kvalita života postiženého jedince, problematika jednotlivých věkových období.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o rysech osobnosti jedince s postižením a vlivu handicapu na vývoj jedince;- chápe odlišnost psychického vývoje dítěte s postižením;- umí popsat problematiku života a adaptace rodiny na postižení dítěte;- umí popsat problematiku postižení vzhledem k jednotlivým věkovým obdobím, volbou povolání a problematiku partnerských vztahů u postižených osob.

Literatura

VÁGNEROVÁ, M., HADJ-MOUSSOVÁ, Z., ŠTECH, S. Psychologie handicapu. MATĚJČEK, Z. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. FRANKL, V. E. A přesto říci životu ano: psycholog prožívá koncentrační tábor. ŘÍČAN, P., KREJČÍŘOVÁ, D. Dětská klinická psychologie. CHVÁTALOVÁ, H. Jak se žije dětem s postižením: problematika pěti typů zdravotního postižení. DAHLKE, R., DETHLEFSEN, T. Nemoc jako cesta. SELIGMAN, M., DARLING, R.B. Ordinary families, special children: a systems approach to childhood disability. TITZL, B. Postižený člověk ve společnosti. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet.Docházka:Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%). Zápočet: Plnění zadaných úkolů v semináři.

Garant

Mgr. et Mgr. Petra Kašná

Vyučující

Mgr. et Mgr. Petra Kašná