Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a instituce sociální práce (UZV / Z3KTI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z3KTI - Teorie a instituce sociální práce, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Teorie v sociální práci.- Filosofická východiska sociální práce. Sociální práce jako teorie a praxe.- Vývoj sociální práce a její teoretická východiska.- Teorie systémů.- Vybrané teoretické perspektivy, přístupy a modely sociální práce (psychodynamické směry, humanistické a existenciální teorie).- Vybrané teoretické perspektivy, přístupy a modely sociální práce (kognitivně-behaviorální teorie, sociálně - psychologický přístup, realitní terapie).- Systém konání v sociální práci. Antiopresivní přístupy.- Role sociálních pracovníků.- Sociální systém v České republice, instituce sociální práce.- Povaha sociální práce v daném zařízení (vládní a nevládní sektor).- Komunitní plánování a rozvoj sociální oblasti.- Aktuální trendy teorií sociální práce.

Získané způsobilosti

Student/ka:- orientuje se v teoriích sociální práce;- dokáže je aplikovat v praxi;- chápe jejich vývoj a navrhuje uplatňování vhodných sociálních teorií a jejich řešení na všech úrovních (makro úrovni, mikro úrovni a mezo úrovni).

Literatura

MUSIL, L. "Ráda bych Vám pomohla, ale." Dilemata práce s klienty v organizacích. MATOUŠEK, O. et al. Sociální služby. NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. VRTIŠKOVÁ, M. Teorie a metody sociální práce. MATOUŠEK, O. et al. Základy sociální práce. SPOLEČNOST SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ. Etický kodex sociálního pracovníka. SMUTEK, M. Model řešení problému v sociální práci - systémový pohled. PAYNE, M. Modern Social Work Theory. NAVRÁTIL, P., JANEBOVÁ, R. a kol. Reflexivita v posuzování životní situace klientek a klientů sociální práce. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. HATÁR, C. Sociálna pedagogika, sociálna andragogika a sociálna práca. TOKÁROVÁ, A. et al. Sociálna práca. Kapitoly z dejín, teórie a metodiky sociálnej práce. NOVOTNÁ, V., SCHIMMERLINGOVÁ, V. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. KOLEKTIV AUTORŮ. Standardy kvality sociálních služeb. Výkladový sborník pro poskytovatele. LEVICKÁ, J. Teoretické aspekty sociálnej práce. ÚLEHLA, I. Umění pomáhat. STRIEŽENEC, Š. Úvod do sociálnej práce. OLÁH, M., SCHAVEL, M. Úvod do štúdia a dejín sociálnej práce. -. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka:Doporučená účast na přednáškách. Praktický nácvik využití teorií v sociální práci prostřednictvím kazuistik na seminářích.Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Četba vybrané literatury z oblasti Teorií sociální práce.Seminární práce a její prezentace spojená s diskusí na vybrané téma z níže uvedených okruhů:- Sociální práce dříve a nyní (komparace).- Odborné vzdělávání sociálních pracovníků.- Pomoc a kontrola v sociální práci.- Evropské sociální fondy.- Sociální pracovník versus pracovník v sociálních službách.- Etika v sociální práci.- Specifika zdravotně sociální práce.- Ministerstvo práce a sociálních věcí- organizační struktura, osobnosti, fungování.- Ministerstvo práce a sociálních věcí- státní sociální podpora.- Ministerstvo práce a sociálních věcí- pomoc v hmotné nouzi.- Periodika a organizace zabývající se sociální prací.- Pomáhající profese a jejich specifika.- Deinstitucionalizace sociálních služeb.- Management v sociální práci.- Charita a její význam.

Garant

doc. Mgr. Soňa Vávrová, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Tatiana Matulayová, PhD.Mgr. Michaela Vaško