Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie osobnosti (UZV / Z3PSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z3PSP - Psychologie osobnosti, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Místo psychologie osobnosti ve vývoji psychologického myšlení, stručný historický přehled.- Funkce a využití psychologie osobnosti jako disciplíny při vytváření obrazu psychiky.- Vymezení psychologie osobnosti, přístupy a obtíže.- Poznávání osobnosti, laické a vědecké postupy.- Struktura a dynamika osobnosti.- Pojem vlastnosti, rysu osobnosti. Stabilita a možnosti změn vlastností.- Pojem temperamentu, dimenze, typy a diagnostika.- Pojem charakteru a schopností.- Sociální a vývojové aspekty psychologie osobnosti.- Psychopatologie osobnosti.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen/a diferencovat projevy temperamentu od jiných determinant chování;- je schopen/a užívat adekvátnější a strukturovanější interpretační schémata při výkladu chování jedinců;- je schopen/a popsat projevy jedince jednoznačnějším a odborně správným způsobem.

Literatura

ŠIMÍČKOVÁ - ČÍŽKOVÁ, J. Osobnost a její rozvoj. Ostrava: Ostravská univerzita, 2008. ŘÍČAN, P. Psychologie osobnosti. 5 vyd. Praha: Grada, 2005. BALCAR, K. Úvod do psychologie osobnosti. 2 vyd. Chrudim: Mach, 1991. http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=browsePA.volumes&jcode=ccphttp://www.journal-fuer-psychologie.de/SMĚKAL, V. O lidské povaze. Brno: Cesta, 2005. SMÉKAL, V. Pozvání do psychologie osobnosti. Brno: Barrister a Principal, 2002. FÖRSTER, J. Přehled dějin reflexe psychologie osobnosti v našich zemích. Praha: Academia, 2008. DRAPELA, V., J. Přehled teorií osobnosti. Praha: Portál, 1997. TRPIŠOVSKÁ, D. Psychologie osobnosti - výkladový slovník. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem, 2007. BLATNÝ, M., PLHÁKOVÁ, A. Temperament, inteligence, sebepojetí. Brno: Psychologický ústav AV ČR, 2003.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka:Doporučená účast na přednáškách - 80%. Zápočet:Seminární práce na vybrané téma z níže uvedených okruhů:- Prožívání nemoci a temperament;- Situační činitelé ztěžující poznávání osobnosti;- Charakteristiky poznávající osoby, které negativně ovlivňují poznání jiné osoby;- Zdroje poznání o jiné osobě, jejich kvalita a možnosti jejich získání.

Garant

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.