Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec. práce s dětmi z dysf. rodin (UZV / Z3SDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z3SDR - Spec. práce s dětmi z dysf. rodin, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Přehled pohledů na dítě v historii.- Postavení dítěte ve společnosti. Úmluva o právech dítěte.- Charakteristika vybraných typů dysfunkčních rodin.- Mezinárodní dokumenty a národní právní základ ochrany práv dítěte.- Sociálně-právní ochrana dětí.- Oblasti porušování práv dítěte - možné intervence, modelové situace.- Sociální pracovník v systému ochrany děti a mládeže.- Instituce zastupující a vymáhající práva dítěte.- Ústavní péče v ČR. Organizování a zprostředkování náhradní péče.- Pěstounská péče. Poručnictví a opatrovnictví.- SOS dětské vesničky.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o východiscích a historii ochrany dětí a mládeže;- umí vyjmenovat české a mezinárodní dokumenty v oblasti ochrany práv dítěte;- zná kompetence sociálního pracovníka v systému ochrany děti a mládeže;- vytváří intervence pro děti při řešení jejich sociální situace;- orientuje se v institucích a sítích sociálně právní podpory.

Literatura

BECHYŇOVÁ, V., KONVIČKOVÁ, M. Sanace rodiny. Sociální práce s dysfunkčními rodinami. Praha: Portál, 2008. LEVICKÁ, J. Sociálna práca s rodinou. Trnava: Trnavská univerzita, 2004. GABURA, J. Sociálna práca s rodinou. Bratislava: KSP PdF UK, 2006. SMUTKOVÁ, L. Sociální práce s rodinou. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů. GOLOBOVÁ, M. Děti na zabití. Praha: Návrat domů, 2001. ARCHEROVÁ, C. Dítě v náhradní rodině. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-578-4.NICHOLS, M. N., SCHWARTZ, R. C. Family therapy. Boston: Allyn and Bacon, 1998. Child & Family Social Work. MATOUŠEK, O., KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. MATĚJČEK, Z. Náhradní rodinná péče. Praha: Portál, 1999. Občanský zákoník. Zákon č. 89/2012 Sb. Část druhá, Rodinné právo. BROULÍKOVÁ, J. Opatření sociální politiky k problémovým typům rodiny. Praha: Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, 2002. BECHYŇOVÁ, V. Případové konference: Praktický průvodce pro práci s ohroženou rodinou. Praha: Portál, 2012. DUDLEY, R. J. Research Methods for Social Work: Being Producers and Consumers of Research. Copyright, 2010. LABÁTH, V. Riziková mládež. Praha: Sociologické nakladatelství, 2001. GOJOVÁ, A. Sborník studijních textů pro sociální kurátory. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2009. BECHYŇOVÁ, V. Vzdělávací program pro kurátory pro mládež - sociální práce s klientem a jeho rodinou. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet.Docházka:Doporučená účast na přednáškách.Účast na seminářích (min. 80%).Praktická cvičení na seminářích.Zápočet:Zápočtový test.Vypracování odborné eseje se zaměřením na řešení možných problémů dětí v rámci dysfunkčních rodin:- Profesionalita v oblasti poskytování sociálně-právní ochrany dětí.- Problematika novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí.- Historie vzniku sociálně-právní ochrany dětí.- Nezletilý bez doprovodu.- Význam náhradní rodinné péče.- Profesionalizace pěstounské péče.- Profesionální pěstouni.- Význam a funkce kolizního opatrovníka. - Komparace pěstounské péče v SOS dětských vesničkách a individuální pěstounské péče.- Umístění dětí v kojeneckých ústavech.- Středisko výchovné péče a jeho význam pro problémové dítě.Průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Michaela Vaško

Vyučující

Mgr. Michaela Vaško