Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a instituce sociální práce (UZV / Z3TIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z3TIP - Teorie a instituce sociální práce, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Teorie v sociální práci.- Filosofická východiska sociální práce. Sociální práce jako teorie a praxe.- Vývoj sociální práce a její teoretická východiska.- Teorie systémů.- Vybrané teoretické perspektivy, přístupy a modely sociální práce (psychodynamické směry, humanistické a existenciální teorie).- Vybrané teoretické perspektivy, přístupy a modely sociální práce (kognitivně-behaviorální teorie, sociálně - psychologický přístup, realitní terapie).- Systém konání v sociální práci. Antiopresivní přístupy.- Role sociálních pracovníků.- Sociální systém v České republice, instituce sociální práce.- Povaha sociální práce v daném zařízení (vládní a nevládní sektor).- Komunitní plánování a rozvoj sociální oblasti.- Aktuální trendy teorií sociální práce.

Získané způsobilosti

Student/ka:- orientuje se v teoriích sociální práce;- dokáže je aplikovat v praxi;- chápe jejich vývoj a navrhuje uplatňování vhodných sociálních teorií a jejich řešení na všech úrovních (makro úrovni, mikro úrovni a mezo úrovni).

Literatura

MUSIL, L. "Ráda bych Vám pomohla, ale." Dilemata práce s klienty v organizacích. Brno: Marek Zeman, 2004. MATOUŠEK, O. et al. Sociální služby. Praha: Portál, 2007. VRTIŠKOVÁ, M. Teorie a metody sociální práce. Brno: Tribun, 2009. NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001. MATOUŠEK, O. et al. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001. SPOLEČNOST SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ. Etický kodex sociálního pracovníka. 1995. SMUTEK, M. Model řešení problému v sociální práci - systémový pohled. Hradec Králové: Gaudeamus, 2006. PAYNE, M. Modern Social Work Theory. Hampshire: Palgrave Macmillan, 2005. NAVRÁTIL, P., JANEBOVÁ, R. a kol. Reflexivita v posuzování životní situace klientek a klientů sociální práce. Hradec Králové: Gaudeamus, 2010. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2003. HATÁR, C. Sociálna pedagogika, sociálna andragogika a sociálna práca. Nitra: PF UKF, 2006. TOKÁROVÁ, A. et al. Sociálna práca. Kapitoly z dejín, teórie a metodiky sociálnej práce. Prešov: FF PU, 2002. NOVOTNÁ, V., SCHIMMERLINGOVÁ, V. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. Praha: Univerzita Karlova, 1992. KOLEKTIV AUTORŮ. Standardy kvality sociálních služeb. Výkladový sborník pro poskytovatele. Praha: MPSV, 2008. LEVICKÁ, J. Teoretické aspekty sociálnej práce. Trnava: Trnavská univerzita, 2003. ÚLEHLA, I. Umění pomáhat. Praha: SLON, 2004. STRIEŽENEC, Š. Úvod do sociálnej práce. Trnava: AD, 1999. OLÁH, M., SCHAVEL, M. Úvod do štúdia a dejín sociálnej práce. Bratislava: VŠ sv. Alžbety, 2007. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka:Doporučená účast na přednáškách. Praktický nácvik využití teorií v sociální práci prostřednictvím kazuistik na seminářích.Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Četba vybrané literatury z oblasti Teorií sociální práce.Seminární práce a její prezentace spojená s diskusí na vybrané téma z níže uvedených okruhů:- Sociální práce dříve a nyní (komparace).- Odborné vzdělávání sociálních pracovníků.- Pomoc a kontrola v sociální práci.- Evropské sociální fondy.- Sociální pracovník versus pracovník v sociálních službách.- Etika v sociální práci.- Specifika zdravotně sociální práce.- Ministerstvo práce a sociálních věcí- organizační struktura, osobnosti, fungování.- Ministerstvo práce a sociálních věcí- státní sociální podpora.- Ministerstvo práce a sociálních věcí- pomoc v hmotné nouzi.- Periodika a organizace zabývající se sociální prací.- Pomáhající profese a jejich specifika.- Deinstitucionalizace sociálních služeb.- Management v sociální práci.- Charita a její význam.

Garant

doc. Mgr. Soňa Vávrová, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Tatiana Matulayová, PhD.