Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z geriatrie (UZV / Z4KGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4KGE - Vybrané kapitoly z geriatrie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Gerontologie a geriatrie - výklad termínů.- Demografické a epidemiologické údaje související s problematikou seniorů.- Komplexní péče o seniora, etické aspekty ošetřování seniorů.- Posouzení fyzických a psychických schopností seniorů.- Pády a rizika úrazů, bezpečí domova, akutní stavy v geriatrii.- Geriatrické syndromy.- Časté klinické problémy ve stáří (onemocnění dýchacího, srdečněcévního, trávicího, pohybového, nervového systému, krevní, endokrinní, onkologické onemocnění, demence, deprese, terminální stádia onemocnění).- Aktivizace seniorů.- Komunikace s nemocnými seniory a jejich příbuznými.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen se orientovat v problematice geriatrie jako lékařského oboru;- má znalosti o komplexní péči starých lidí, která vede k upevnění zdraví, zmírnění choroby, k uzdravení, dosažení a udržování soběstačnosti;- se seznámí z aktivizačními přístupu u seniorů;- umí efektivně komunikovat a reagovat na potřeby starého člověka; - je schopen se podílet se na zvýšení kvality života nemocného seniora.

Literatura

POLEDNÍKOVÁ, Ľ. et al. Geriatrické a gerontologické ošetrovateľstvo. Martin: Osveta, 2006. KALVACH, Z., ZADÁK, Z., JIRÁK, R., ZAVÁZALOVÁ, H. et al. Geriatrické syndrom a geriatrický pacient. Praha: Grada, 2004. KALVACH, Z., ZADÁK, Z., JIRÁK, R., ZAVÁZALOVÁ, H., SUCHARDA P. et al. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. ŠTIKAR. J., HOSKOVEC. J., ŠMOLÍKOVÁ J. Bezpečná mobilita ve stáří. Praha: Karolinum, 2007. Odborný časopis. Generace - časopis nejen pro seniory. Odborný časopis. Geriatra: odborný časopis slovenských a českých geriatrov. ROBNETT, R., H., CHOP W., C. Gerontology for the Health Care Professional. Sudbury: Jones and Barlett Publishers, 2009. BAŠTECKÝ, J., KUMPEL, Q., VOJTĚCHOVSKÝ, M. et al. Gerontopsychiatrie. Praha: Grada Publishing, 1994. KALVACH, Z., ONDERKOVÁ, A. Stáří. Pojetí geriatrického pacienta. Praha: Galén, 2006. MINIBERGEROVÁ, L., DUŠEK J. Vybrané kapitoly z psychologie a medicíny pro zdravotníky pracující se seniory. Brno: NCO NZO, 2006. KALVACH, Z. ybrané kapitoly z geriatrie a medicíny chronických stavů. II. díl. Praha: Karolinum, 1995.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Docházka: Doporučená účast na přednáškách.80% účast na cvičeních.Zápočet: Písemný test, úspěšnost 75 %, s možností 1 opravy.

Garant

MUDr. Zuzana Boháčová

Vyučující

MUDr. Zuzana Boháčová