Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s komunitami (UZV / Z4KOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4KOP - Sociální práce s komunitami, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení pojmu komunita, komunitní práce, komunitní péče, historie.- Komunitní služby a instituce.- Komunitní péče o seniory.- Komunitní péče o duševně nemocné.- Komunitní péče u kulturně odlišných skupin.- Komunitní péče o pachatele trestných činů.- Návaznost zdravotní a sociální péče - teoretická východiska.- Transformace sociálních služeb.- Poskytování sociální péče podle § 52 zákona č. 108/2006 SB., o sociálních službách.

Získané způsobilosti

Student/ka:- zná základní terminologii (komunita, komunitní péče, komunitní práce, sociální služba...);- orientuje se ve formách zdravotně sociální práce; - zná organizaci práce v zařízeních zdravotnického a sociálního typu; - orientuje se v možnostech řešení sociální situace a zná proces financování služeb; - zná proces komunitního plánování; - je schopen/a efektivní komunikace a reakce na potřeby člověka s omezenou soběstačností; - zná možnosti spolupráce s rodinou klienta a odborníky; - podílí se na zvýšení kvality života handicapovaného klienta, seniorů a jiných znevýhodněných skupin klientů; - je schopen/a poskytnout klientům profesionální radu a pomoc v kompetencích zdravotně sociálního pracovníka.

Literatura

SLOWÍK, J. Komunikace s lidmi s postižením. Praha: Portál, 2010. JANÁČKOVÁ, L., WEISS, P. Komunikace ve zdravotnické péči. Praha: Portál, 2008. HARTL, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha: Slon, 1997. KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. PORTNER, M. Na osobu zaměřený přístup v práci s lidmi s mentálním postižením a s klienty vyžadujícími trvalou péči. Praha: Portál, 2009. NOVOSAD, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním. Praha: Portál, 2009. GOJOVÁ, A. Teorie a modely komunitní práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2006. http://www.communitycare.co.uk/Home/Zákon. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Metodika. Deset kroků procesem komunitního plánování: metodika pro plánování sociálních služeb. Ústí nad Labem: Centrum komunitní práce, 2008. BARSKY, A. J., DEANS, E. C. Jak lépe žít se zdravotními problémy. Praha: Portál, 2007. HANZLÍKOVÁ, A. et al. Komunitní ošetřovatelství. Martin: Osveta, 2006. VAĎUROVÁ, H., MÜHLPACHR, P. Kvalita života. Brno: MU, 2005. FITZNEROVÁ, I. Máme dítě s handicapem. Praha: Portál, 2010. KRÁTKÁ, A., ŠILHÁKOVÁ, G. Ošetřovatelství v komunitní péči. Zlín: UTB, 2008. MALÍKOVÁ, E. Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních. Praha: Grada, 2010. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2005. MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. MATOUŠEK, O. Sociální služby. Praha: Portál, 2007.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet: Analýza odborného textu + diskuse.Exkurze ve věznici Mírov.Účast na přednášce k transformaci sociálních služeb.

Garant

Mgr. Zlatica Dorková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zlatica Dorková, Ph.D.