Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z pediatrie (UZV / Z4KPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4KPE - Vybrané kapitoly z pediatrie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Vymezení pojetí pediatrie a její vztah k ostatním vědním disciplínám.- Organizace pediatrické péče v souvislosti s preventivními, léčebnými a diagnostickými postupy.- Psychosociální potřeby zdravých a nemocných dětí.- Přehled nejčastějších onemocnění dýchacích cest.- Přehled nejčastějších onemocnění pohybového aparátu.- Přehled nejčastějších onemocnění gastrointestinálního traktu.- Přehled nejčastějších onemocnění kardiovaskulárního systému.- Krevní onemocnění u dětí.- Přehled nejčastějších onemocnění uropoetického systému u dětí.- Náhlé příhody v dětském věku.- Záchvatovitá onemocnění v dětském věku.- Kožní a parazitární onemocnění v dětském věku.- Syndrom CAN.Semináře:- Postupy bariérové péče při vzniku infekčního onemocnění.- Výživa v dětském věku, kojení.- Hygiena dětí a dorostu, hygienické návyky.- Psychosociální podpora dítěte se zdravotním postižením.- Prevence civilizačních nemocí.- Socializační opatření dětí s geneticky podmíněnými onemocněními.- Úrazy u dětí a jejich prevence.

Získané způsobilosti

Student/ka:- zná pojetí pediatrie a její vztah k jiným vědním oborům;- zná význam preventivní, diagnostické a léčební péče v pediatrii;- chápe význam zdravotně sociální pomoci dítěti a celé jeho rodině;- chápe individuální vývojové potřeby dítěte;- umí interpretovat Práva dětí;- zná projevy problémů bio-psycho-sociálních a dokáže vytvořit intervence preventivních opatřeních;- chápe roli zdravotně sociálního pracovníka v prevenci zdravotních a sociálních problémů dětí.

Literatura

HOUŠŤEK, J. et al. Dětské lékařství. Praha: Avicenum, 1990. CABRNOCHOVÁ, H. et al. Péče o dítě. Praha: HBT, 2009. DUNOVSKÝ, J. et al. Sociální pediatrie (vybrané kapitoly). Praha: Grada, 1999. TUČKOVÁ, J. et al. Ošetřovatelské postupy v péči o kriticky nemocné děti. Brno: IDVPZ, 1997. KOVÁCS, L., PODRACKÁ, Ľ. et al. Pediatria. 1000 otázok a odpovedí. Martin: Osveta, 2003. http://www.pedsforparents.com/NIESSEN, K. H. Pediatrie. Praha: Scientia Medica, 1996. Odborný časopis. Pediatrie pro praxi. BOLEDOVIČOVÁ, M. Prostriedky rozvoja a podpory efektívneho dojčenia. Martin: Osveta, 2008. LEBL, J. Růst dětí a jeho poruchy. Praha: Galén, 1996. LEIFER, G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Praha: Grada, 2004. ROSNER, CH. M. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Manuál instruktora včetně testů. Praha: Grada, 2004. NEČASOVÁ, A. Vybrané kapitoly z dětského lékařství a ošetřovatelské péče o děti a dorost I. a II. Brno: IDVPZ, 1996.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Docházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Vypracování power - pointové prezentace se zdravotně sociální problematikou k níže uvedeným tématům:- Výživa v dětském věku, kojení;- Hygiena dítěte;- Civilizační onemocnění dětí (obezita, diabetes mellitus, hypertenze, dyslipoproteinemie);- Geneticky podmíněná onemocnění (fenylketonúrie, celiakie, cystická fibróza, astma bronchiale);- Onemocnění respiračního systému;- Onemocnění GIT;- Náhlé příhody břišní v dětském věku;- Onemocnění kardiovaskulární;- Krevní onemocnění u dětí;- Onemocnění uropoetického systému;- Onemocnění pohybového systému; - Onemocnění ORL;- Oční onemocnění v dětském věku;- Kožní onemocnění v dětském věku;- Záchvatovitá onemocnění u dětí;- Alergie u dětí; - Společensky preventivní opatření v boji proti infekčním nemocem (očkování, péče o dítě v karanténě);- Syndrom CAN;- Úrazy v dětském věku.

Garant

MUDr. Helena Vávrová

Vyučující

MUDr. Helena Vávrová