Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět První pomoc (UZV / Z4KPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4KPP - První pomoc, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historie, význam a zajištění první pomoci. Integrovaný záchranný systém a jeho složky.- Polohy a transport raněných.- Kardiopulmonální resuscitace. Šok.- Zástava krvácení a druhy ran.- Termická poranění.- Zlomeniny. Obvazová technika.- Poranění hlavy, krku, páteře, hrudníku a břicha.- Polytrauma.- Intoxikace, chemická poškození.- Náhlé stavy v první pomoci.- První pomoc při mimořádných událostech. Prevence zranění u dětí, dospělých a seniorů.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o integrovaném záchranném systému a jeho složkách;- umí poskytnout předlékařskou první pomoc;- ovládá zásady a postupy při poskytování první pomoci;- využívá teoretické vědomosti při praktických úkonech;- kriticky pracuje při řešení modelových situacích při poskytování první pomoci;- pracuje s veřejností v oblasti poskytování první pomoci a prevenci úrazů.

Literatura

LEJSEK, J. a kol. První pomoc. MÁLEK, J., DVOŘÁK, A., KNOR, J. a kol. První pomoc. KELNAROVÁ, J. a kol. První pomoc I. První pomoc II : pro studenty zdravotnických oborů. Pokorný, Jan. Lékařská první pomoc. SRNSKÝ, P., VLK, P., JUKL, M. Mladý zdravotník. KEGGENHOF, F. Prvá pomoc. SRNSKÝ,P. První pomoc u dětí.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet.Docházka: Účast na cvičeních (min. 80%).Zápočet:Bodový výsledek zápočtového testu - min. 75% úspěšnost.Ověření praktických dovedností při náhle vzniklých stavech ohrožujících život.

Garant

PhDr. Petr Snopek, DiS.

Vyučující

PhDr. Petr Snopek, DiS.