Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z psychiatrie (UZV / Z4KPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4KPS - Vybrané kapitoly z psychiatrie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historie a úvod do psychiatrie. Přechod ze zdraví do nemoci.- Sociální aspekty duševních chorob - rozpoznání duševně nemocného.- Příčiny a prevence duševních chorob.- Obecná psychiatrie a obecná symptomatologie - poruchy vnímání, myšlení emocí, smyslové deprivace.- Psychopatologie.- Psychózy, poruchy nálad.- Organické psychické poruchy.- Poruchy psychického vývoje. Mentální retardace.- Neurotické poruchy dětí a dospělých.- Sexuální deviace.- Psychoterapie. Možnosti rehabilitace u duševně nemocného.- Komunitní psychiatrie/služby, Case management, psychosociální rehabilitace.- Právní problematika ve vztahu k psychiatrii a krizovým intervencím.

Získané způsobilosti

Student/ka:- orientuje se ve vztazích psychiatrie k psychologii, neurologii a k jiným příbuzným oborům;- pochopí příčiny a poruchy jednotlivých duševních funkcí;- seznámí se s možnostmi ovlivňování tělesných a duševních procesů klientů;- umí uplatnit získané znalosti ve zdravotně sociální praxi, a to i v oblasti prevence;- přispívá ke zkvalitnění péče u psychiatricky nemocných klientů;- umí kooperovat s ostatními členy multidisciplinárního týmu, zná své kompetence.

Literatura

ZVOLSKÝ, P. Obecná psychiatrie. Obecná psychiatrie. Ošetřovatelství v psychiatrii. Ošetřovatelství v psychiatrii. Psychiatrická ošetřovatelská péče. DÖRNER, K., PLOG, U. Bláznit je lidské. Odborný časopis. Česká a slovenská psychiatrie. KALINA, K. et al. Drogy a drogové závislosti - mezioborový přístup I., II. HALES R. E., YUDOFSKY, S. C. Essentials of Clinical Psychiatry. JOHNSON, S. M. Charakterové typy člověka. HANUŠOVÁ, J. Násilí na dětech - syndrom CAN. NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. HANUŠ, H. et al. Obecná psychiatrie. HÖSCHL, C., LIBIGER, J., ŠVESTKA, J. Psychiatrie. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Slovník. Slovník psychiatrických termínů. VYMĚTAL, J. Úvod do psychoterapie. BAŠTECKÁ, B., GOLDMAN, P. Základy klinické psychologie.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Docházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet: Zpracování a odevzdání kazuistiky u klienta s vybranou psychickou poruchou podle zadaných požadavků. Bodový výsledek písemného testu - min. 70% úspěšnost.

Garant

MUDr. Pavel Konečný

Vyučující

MUDr. Pavel Konečný