Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (UZV / Z4KSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4KSP - Sociální psychologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení sociální psychologie, místo v systému psychologických věd a vztah k hraničním disciplínám.- Metody sociální psychologie. Aplikovaná sociální psychologie, využití v práci sociálně zdravotnického pracovníka..- Sociální styk, sociální interakce. Sociální komunikace. Sociální scénáře. Atribuce.- Sociální percepce, interpersonální percepce, empatie.- Sociální situace, sociální situace ve zdravotnictví.- Prosociální jednání, formy, determinace.- Sociální skupiny, charakteristiky, struktura a skupinové procesy.- Sociální deviace a patologie.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen/a přesněji a podrobněji identifikovat a hodnotit sociální projevy jedince;- je schopen/a vyvarovat se obvyklých laických zjednodušení a chyb při výkladu sociálního chování jedince;- je schopen/a adekvátněji rozumět sociálnímu kontextu chování jedince;- je schopen/a rozlišit projevy chování v souvislosti s výchozím kulturním prostředím.

Literatura

VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Aplikovaná sociální psychologie II. Aplikovaná sociální psychologie II. Psychologie pro praxi ve zdravotně sociální péči. HAYSEOVÁ, N. Základy sociální psychologie. THUN, F. S. Jak spolu komunikujeme. Elektronický časopis. Journal of Social and Clinical Psychology. VENGLÁŘOVÁ, M., MAHROVÁ, G. Komunikace pro zdravotní sestry. NÁKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. VÝROST, J. Sociální psychologie. HELUS, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. ŠPATENKOVÁ, N., KRÁLOVÁ, J. Základní otázky komunikace: komunikace (nejen) pro sestry.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - ústní zkouška.Docházka:Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Seminární práce na vybrané téma z níže uvedených tematických okruhů:- Sociální role zdravotně sociálního pracovníka, konflikty sociálních rolí a jejich řešení;- Specifika interpersonální percepce zdravotně sociálního pracovníka;- Specifika sociální komunikace zdravotně sociálního pracovníka;- Faktory ovlivňující rozvoj prosociálního chování zdravotně sociálního pracovníka.

Garant

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.