Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní sociální péče (UZV / Z4KUS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4KUS - Ústavní sociální péče, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Definice a poslání sociálních služeb.- Úloha sociálních služeb v občanské společnosti.- Zákon o sociálních službách a jeho hlavní cíle.- Úhrada nákladů za poskytované sociální služby.- Příspěvek na péči.- Povinnosti poskytovatelů sociálních služeb.- Dodržování lidských práv při poskytování sociálních služeb.- Kvalifikační požadavky na pracovníky v sociálních službách.- Budoucnost jednotlivých druhů a forem sociálních služeb.- Problematika transformace pobytových sociálních služeb v jiné formy a poskytování sociálních služeb v přirozeném sociálním prostředí uživatele.

Získané způsobilosti

Student/ka:- orientuje se v zákonu o sociálních službách;- zná jednotlivé sociální služby a úhradu za jejich poskytování;- má znalosti o příspěvku na péči;- má znalosti o problematice transformace pobytových sociálních služeb v jiné formy a poskytování sociálních služeb v přirozeném sociálním prostředí uživatele.

Literatura

MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. MATOUŠEK, O. Sociální služby. MATOUŠEK, O. Ústavní péče. KONZULTAČNÍ DOKUMENT. Bílá kniha v sociálních službách. VÁVROVÁ, S., HOZOVÁ, L., MARÁŠKOVÁ, I., NOVÁKOVÁ, R. Kontext transformace pobytových sociálních služeb. Odborný časopis. Sociální práce/Sociálna práca. Odborný časopis. Sociální služby. KELLER, J. Soumrak sociálního státu. GOFFMAN, E. The Characteristics of Total Institutions. In ETZIONI, A. Complex Organizations. MÜHLPACHR, P. Vývoj ústavní péče. Zákon. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet.Docházka:Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Písemné zpracování projektu analyzujícího procesy řízení vybrané organizace poskytující pobytové sociální služby. Hledání silných a slabých stránek organizace, možností a hrozeb (SWOT analýza).Zápočet proběhne formou písemného testu s otevřenými i uzavřenými otázkami, který ověří osvojené teoretické poznatky a znalosti.

Garant

doc. Mgr. Soňa Vávrová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucia Slobodová, PhD.