Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z geriatrie (UZV / Z4KVG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4KVG - Vybrané kapitoly z geriatrie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Gerontologie a geriatrie - výklad termínů.- Demografické a epidemiologické údaje související s problematikou seniorů.- Komplexní péče o seniora, etické aspekty ošetřování seniorů.- Posouzení fyzických a psychických schopností seniorů.- Pády a rizika úrazů, bezpečí domova, akutní stavy v geriatrii.- Geriatrické syndromy.- Časté klinické problémy ve stáří (onemocnění dýchacího, srdečněcévního, trávicího, pohybového, nervového systému, krevní, endokrinní, onkologické onemocnění, demence, deprese, terminální stádia onemocnění).- Aktivizace seniorů.- Komunikace s nemocnými seniory a jejich příbuznými.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen se orientovat v problematice geriatrie jako lékařského oboru;- má znalosti o komplexní péči starých lidí, která vede k upevnění zdraví, zmírnění choroby, k uzdravení, dosažení a udržování soběstačnosti;- se seznámí z aktivizačními přístupu u seniorů;- umí efektivně komunikovat a reagovat na potřeby starého člověka; - je schopen se podílet se na zvýšení kvality života nemocného seniora.

Literatura

POLEDNÍKOVÁ, Ľ. et al. Geriatrické a gerontologické ošetrovateľstvo. KALVACH, Z., ZADÁK, Z., JIRÁK, R., ZAVÁZALOVÁ, H. et al. Geriatrické syndrom a geriatrický pacient. KALVACH, Z., ZADÁK, Z., JIRÁK, R., ZAVÁZALOVÁ, H., SUCHARDA P. et al. Geriatrie a gerontologie. Geriatrie a gerontologie. Geriatrie pro praxi. ŠTIKAR. J., HOSKOVEC. J., ŠMOLÍKOVÁ J. Bezpečná mobilita ve stáří. Odborný časopis. Generace - časopis nejen pro seniory. Odborný časopis. Geriatra: odborný časopis slovenských a českých geriatrov. ROBNETT, R., H., CHOP W., C. Gerontology for the Health Care Professional. BAŠTECKÝ, J., KUMPEL, Q., VOJTĚCHOVSKÝ, M. et al. Gerontopsychiatrie. KALVACH, Z., ONDERKOVÁ, A. Stáří. Pojetí geriatrického pacienta. KALVACH, Z. Vybrané kapitoly z geriatrie a medicíny chronických stavů. II. díl. MINIBERGEROVÁ, L., DUŠEK J. Vybrané kapitoly z psychologie a medicíny pro zdravotníky pracující se seniory.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Docházka: Doporučená účast na přednáškách.80% účast na cvičeních.Zápočet: Písemný test, úspěšnost 75 %, s možností 1 opravy.

Garant

MUDr. Zuzana Boháčová

Vyučující

MUDr. Zuzana Boháčová