Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociální práce (UZV / Z4MES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4MES - Metody sociální práce, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Krizová intervence.- Mediace a probace.- Sociální práce se zdravotně znevýhodněnými osobami.- Sociální práce se zneužívanými, týranými a zanedbávanými dětmi a jejich rodinami.- Sociální práce s duševně nemocnými.- Sociální práce se starými lidmi.- Sociální práce s uživateli drog.- Sociální práce s oběťmi násilí v rodině.- Sociální práce s nezaměstnanými.- Sociální práce s bezdomovci.- Sociální práce s utečenci.

Získané způsobilosti

Student/ka:- orientuje se v aktuálních sociálních situacích a aplikuje speciální pracovní metody sociální práce.

Literatura

MATOUŠEK, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. MATOUŠEK, O. et al. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. ŘEZNÍČEK, I. Metody sociální práce. Praha: Sociologické nakladatelství, 1994. MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001. ŽILOVÁ, A. Komunitná práca s komunitou s vysokou mierou nezamestnanosti. Banská Bystrica: Pedagogická fakulta Univerzity Mateja Bela, 2003. HABURAJOVÁ-ILAVSKÁ, L., LEHOCZKA, L. Komunitné sociálne služby v kontexte kultúrnej identity obyvateľov rómskych osád. Nitra: FSVaZ UKF, 2006. VODÁČKOVÁ, D. et al. Krizová intervence. Praha: Portál, 2002. KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997. LEVICKÁ, J. Metódy sociálnej práce. Trnava: VeV, 2002. TOKÁROVÁ, A. et al. Sociálna práca. Kapitoly z dejín, teórie a metodiky sociálnej práce. Prešov: Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, 2003. HROZENSKÁ, M. Sociálna práca so staršími ľudmi a jej teoreticko-praktické východiska. Martin: Osveta, 2008. SCHAVEL, M. Sociálne poradenstvo a supervízia v sociálnej práci. Bratislava: Gerthoffer, 2004. Odborný časopis. Sociální práce/Sociálna práca. KRÁLOVÁ, J. Speciální techniky sociální práce. Brno: Ústav psychologického poradenství a diagnostiky, 2002. HAWKINS, P., SHOHET, R. Supervízia v pomáhajúcich profesiách. Praha: Portál, 2004. STRIEŽENEC, Š. Teória a metodológia sociálnej práce. Boskovice: Albert, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka:Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%). Předpokladem ukončení předmětu je zpracování a prezentace metod práce s konkrétní cílovou skupinou z oblasti metod sociální práce, úspěšné zvládnutí písemného testu (min. 60%) a splnění úkolů, které budou zadány během výuky.

Garant

doc. PhDr. Lenka Haburajová Ilavská, PhD.

Vyučující

Mgr. Michaela Vaško