Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody kvalitativního výzkumu (UZV / Z4MKV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4MKV - Metody kvalitativního výzkumu, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Věda, teorie, empirie, zdroje vědeckého poznání Filozofická a metodologická východiska společenskovědního výzkumu.- Specifika sociálního výzkumu. Priority a dimenze výzkumu ve zdravotně sociální práci.- Druhy vědeckého výzkumu. Výzkumný proces a jeho fáze.- Metody, procedury, techniky výzkumu. Plánování výzkumu a jeho realizace. Předvýzkumná fáze.- Kvantitativní výzkum, cíle, hypotézy, tabelace, kvantifikace, rozptyl.- Kvalitativní výzkum a jeho techniky. Triangulace.- Návrh kvalitativního výzkumu. Vymezení výzkumných oblastí. Výzkumná otázka, dílčí výzkumné otázky.- Zakotvená teorie, paradigmatický model. Zpracování dat: analýza textů. Kódování dat.- Výzkumný projekt. Etika vědecké práce s lidmi.- Metoda životního příběhu, případová studie.- Vědecký článek, esej, anotace. Normy k formální úpravě.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen/a kriticky hodnotit užívané stereotypy zdravotně sociální práce;- je schopen/a hledat způsoby neustálého zlepšování zdravotně sociální práce; - je schopen/a formulovat výzkumné otázky; - je schopen/a provádět výzkum; - je schopen/a aplikovat výsledky výzkumu do praxe.

Literatura

BARTLOVÁ, S., SADÍLEK, P., TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. Brno: NZO NCO, 2008. KUTNOHORSKÁ, J. Výzkum v ošetřovatelství. Praha: Grada, 2009. FITZPATRICK, J. J. Encyklopedia of nursing research. New York: Springer Publishing Copany, 1998. MIOVSKÝ, M. Kvalitativní přístup a metody v psychologickém výzkumu. Praha: Grada, 2006. HENDL, J. Kvalitativní výzkum. Praha: Portál, 2005. GERRISH, K., LACEY A. The Research Process in Nursing. 5th ed. Oxford: New York,:Blackwell, 2006. FARKAŠOVÁ, D. Výzkum v ošetřovatelství. Martin: Osveta, 2006.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Docházka:Doporučená účast na přednáškách.Zápočet:Studium základní a doporučené literatury. Výzkumný projekt k zadanému tématu. Zpracování kvalitativního výzkumu včetně kódování.Prezentace práce a její obhajoba.

Garant

doc. PhDr. Jana Kutnohorská, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jana Kutnohorská, CSc.