Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (UZV / Z4SOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4SOP - Sociální psychologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení sociální psychologie, místo v systému psychologických věd a vztah k hraničním disciplínám.- Metody sociální psychologie. Aplikovaná sociální psychologie, využití v práci sociálně zdravotnického pracovníka..- Sociální styk, sociální interakce. Sociální komunikace. Sociální scénáře. Atribuce.- Sociální percepce, interpersonální percepce, empatie.- Sociální situace, sociální situace ve zdravotnictví.- Prosociální jednání, formy, determinace.- Sociální skupiny, charakteristiky, struktura a skupinové procesy.- Sociální deviace a patologie.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen/a přesněji a podrobněji identifikovat a hodnotit sociální projevy jedince;- je schopen/a vyvarovat se obvyklých laických zjednodušení a chyb při výkladu sociálního chování jedince;- je schopen/a adekvátněji rozumět sociálnímu kontextu chování jedince;- je schopen/a rozlišit projevy chování v souvislosti s výchozím kulturním prostředím.

Literatura

VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Aplikovaná sociální psychologie II. Praha: Grada, 2001. JAROLÍMOVÁ, E. Psychologie pro praxi ve zdravotně sociální péči. Praha: EV public relations, 2007. HAYSEOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha: Portál, 1998. THUN, F. S. Jak spolu komunikujeme. Praha: Grada, 2005. http://www.atypon-link.com/GPI/loi/jscp?cookieSet=1VENGLÁŘOVÁ, M., MAHROVÁ, G. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2006. NÁKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha: Vysoká škola obchodní, 2007. VÝROST, J. Sociální psychologie. Praha: Grada, 2008. HELUS, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. Praha: Grada, 2007. ŠPATENKOVÁ, N., KRÁLOVÁ, J. Základní otázky komunikace: komunikace (nejen) pro sestry. Praha: Galén, 2009.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka:Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Seminární práce na vybrané téma z níže uvedených tematických okruhů:- Sociální role zdravotně sociálního pracovníka, konflikty sociálních rolí a jejich řešení;- Specifika interpersonální percepce zdravotně sociálního pracovníka;- Specifika sociální komunikace zdravotně sociálního pracovníka;- Faktory ovlivňující rozvoj prosociálního chování zdravotně sociálního pracovníka.Zkouška: Ústní zkouška.

Garant

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.