Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. ep. a hygieny zdr. a soc. provozů (UZV / Z4ZEH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z4ZEH - Zákl. ep. a hygieny zdr. a soc. provozů, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mikrobiologie a imunologie:- Úvod do předmětu.- Původci infekčních onemocnění a jejich základní charakteristika.- Základní pojmy z imunologie a druhy imunitních mechanismů.Obecná epidemiologie:- Proces šíření nákazy a faktory, které jej ovlivňují.- Aktivní a pasivní imunizace.Speciální epidemiologie:- Nákazy přenášené krví (virové hepatitidy, AIDS.- Průjmová onemocnění (salmonelóza, kampylobakterióza, bacilární úplavice).- Vzdušné nákazy (chřipka a ARI, meningokokové infekce, TBC).- Scabies.Hygiena zdravotnických provozů:- Nozokomiální nákazy, epidemiologická charakteristika, jejich ekonomický a zdravotní význam.- Základy hygienicko-epidemiologického režimu práce ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Získané způsobilosti

Student/ka:- zná základní skupiny původců infekčních onemocnění; - zná základní pojmy v imunologii; - chápe proces šíření nákazy ve zdravotnickém a sociálním zařízení i mimo ně; - zná význam aktivní a pasivní imunizace pro prevenci infekčních onemocnění; - zná epidemiologické charakteristiky vybraných infekčních onemocnění a způsob ochrany před nimi; - zná podstatu a význam nozokomiálních nákaz a jejich prevenci; - chápe význam hygieny zdravotnických a sociálních provozů v prevenci nozokomiálních nákaz.

Literatura

BENCKO, V. Hygiena. Učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Praha: Karolinum, 1998. PODSTATOVÁ, H. Základy epidemiologie a hygieny. Praha: Galén, 2009. http://www1.szu.cz/svi/cejph/index.phpGÖPFERTOVÁ, D. et al. Kontrolní otázky a modelové příklady z epidemiologie. Praha: Triton, 2001. KOLEKTIV AUTORŮ. Manuál prevence v lékařské praxi. Základy prevence infekčních onemocnění. Praha: SZÚ, 1999. ŠRÁMOVÁ, H. et al. Nozokomiální nákazy II. Praha: Maxdorf, 2001. GÖPFERTOVÁ, D., ŠEJDA, J. Obecná epidemiologie. Jinočany: H a H, 1993. MAĎAR, R., PODSTATOVÁ, R., ŘEHOŘOVÁ, J. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada Publisching, 2006. ŠEJDA, J., ŠMERHOVSKÝ, Z., GÖPFERTOVÁ, D. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Praha: Grada Publishing, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet.Docházka: Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Bodový výsledek písemného testu - min. 70% úspěšnost, v případě nesplnění probíhá další zkoušení formou ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Ludmila Brachtlová