Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly ze speciální pedagogiky (UZV / Z5KSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z5KSP - Vybrané kapitoly ze speciální pedagogiky, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Obor speciální pedagogika, jeho obsah, cíle a metody práce;- Odborná terminologie ze speciální pedagogiky;- Možnosti vzdělávání osob se speciálními potřebami a organizacemi poskytujícími sociální služby osobám se zdravotním postižením;- Rehabilitace osob s postižením a specifika práce s nimi.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je obeznámen/a s oborem speciální pedagogika, s jeho obsahem, cíli a metodami práce;- má odborný vhled do problematiky lidí s postižením a dokáže poukázat na úskalí, která se v životě těchto lidí objevují;- s porozuměním ovládá odbornou terminologii;- má přehled o možnostech vzdělávání osob se speciálními potřebami a organizacích poskytujících sociální služby osobám se zdravotním postižením;- zná základy rehabilitace osob s postižením a specifika práce s nimi.

Literatura

PIPEKOVÁ, J. et al. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 1998. VÁGNEROVÁ, M., HADJ-MOUSSOVÁ, Z., ŠTECH, S. Psychologie handicapu. Praha: Karolinum, 2004. RENOTIÉROVÁ, M., LUDÍKOVÁ, L. et al. Speciální pedagogika. Olomouc: VUP, 2004. SLOWÍK, J. Speciální pedagogika. Praha: Grada, 2007. GILLBERG, CH., PEETERS, T. Autismus ? zdravotní a výchovné aspekty. Praha: Portál, 2008. International Journal of Special Education [elektronický časopis]. REIF, S. F. Nesoustředěné a neklidné dítě. Praha: Portál, 2007. MONATOVÁ, L. Pojetí speciální pedagogiky z vývojového hlediska. Brno: Paido, 1998. THOROVÁ, K. Poruchy autistického spektra. Praha: Portál, 2006. ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Praha: Portál, 2005. MATĚJČEK, Z, VÁGNEROVÁ, M. et al. Sociální aspekty dyslexie. Praha: Karolinum, 2006. FISCHER, S., ŠKODA, J. Speciální pedagogika: edukace a rozvoj osob se somatickým, psychickým a sociálním znevýhodněním. Praha: Triton, 2008. LECHTA, V. Symptomatické poruchy řeči. Praha: Portál, 2008. JANKOVSKÝ, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Praha: Triton, 2001.

Požadavky

Doporučená účast na přednáškách.Účast na seminářích (min. 80%).Vytvoření pomůcky využitelné při práci s osobami s postižením a její prezentace (např. didaktické pomůcky, pomůcky využitelné při alternativní a augmentativní komunikaci, pomůcky usnadňující orientaci osob se zrakovým postižením apod.).Ke zkoušce se vyžaduje znalost učiva podle sylabu předmětu.

Vyučující

PhDr. Mgr. Ivana Marášková