Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s dětmi a rodinou (UZV / Z5SDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z5SDR - Sociální práce s dětmi a rodinou, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Teoretická východiska pro sociální práci s rodinou- Vývoj pohledů na rodinu a dospívající- Funkce rodiny, funkčnost, dysfunkčnost rodiny a asociální rodina- Rodina a zdravotní postižení dítěte v ní- Rodina s přítomností syndromu CAN- Rodina, dítě a rozvod. Rodina a nezaměstnanost- Rodina s přítomností závislosti na alkoholu v ní- Rodina s drogově závislým - ilegální drogy- Romská rodina- Rodina s osobou společensky nepřizpůsobivou- Metody sociální práce s rodinou. Návštěva sociálního pracovníka v rodině. Rodinné poradenství. Rodinná terapie (směry, metody, techniky)- Rodinná politika a supervize při sociální práci s rodinou

Získané způsobilosti

Student/ka:- popíše teoretická východiska pro sociální práci s rodinou;- ovládá specifické přístupy sociální práce s rodinou;- uvede metody sociální práce s rodinou;- identifikuje problémy rodiny a navrhne plán řešení.

Literatura

ŠRAJER, J., MUSIL, L. Etické kontexty sociální práce s rodinou. Brno: Albert, 2008. MOŽNÝ, I. Rodina a společnost. Praha: Slon, 2008. MATOUŠEK, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Sociologické nakladatelství, 1997. GABURA, J. Sociálna práca s rodinou. Bratislava: KSP PdF UK, 2006. LEVICKÁ, J. Sociálna práca s rodinou. Trnava: Trnavská univerzita, 2004. SMUTKOVÁ, L. Sociální práce s rodinou. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. Zákon . č. 104/1991 Sb. - Úmluva o právech dítě. Zákon. č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů. NICHOLS, M. N., SCHWARTZ, R. C. Family therapy. Boston: Allyn and Bacon, 1998. Child & Family Social Work. SATIROVÁ, V. Kniha o rodině. Praha a Brno: Svah a Prál, 1994. COLOROSOVÁ, B. Krizové situace v rodině: Jak pomoci dětem překonat smrt blízkého člověka, rozvod a traumata adopce. Praha: Ikar, 2008. MATOUŠEK, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. MOŽNÝ, I. Mezigenerační solidarita: výzkumná zpráva z mezinárodního srovnávacího výzkumu "Hodnota dětí a mezigenerační solidarita". Praha: VÚPVS, 2004. MATOUŠEK, O., KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. MOŽNÝ, I. Moderní rodina. Brno: Blok, 1990. MATĚJČEK, Z. Náhradní rodinná péče. Praha: Portál, 1999. MATĚJČEK, Z. O rodině vlastní, nevlastní a náhradní. Praha: Portál, 1994. Občanský zákoník. Zákon č. 89/2012 Sb. Část druhá, Rodinné právo. MATĚJČEK, Z. Osvojení a pěstounská péče. Praha: Portál, 2002. JANOUŠKOVÁ, K., NEDĚLNÍKOVÁ D. Profesní dovednosti terénních sociálních pracovníků: Sborník studijních textů. Ostrava: Ostravská univerzita, 2008. BECHYŇOVÁ, V. Případové konference: Praktický průvodce pro práci s ohroženou rodinou. Praha: Portál, 2012. LABÁTH, V. Riziková mládež. Praha: Sociologické nakladatelství, 2001. GJURIČOVÁ, S., KUBAČKA, J. Rodinná terapie systemické a natativní přístupy. Praha: Grada, 2003. BECHYŇOVÁ, V., KONVIČKOVÁ, M. Sanace rodiny: Sociální práce s dysfunkčními rodinami. Praha, 2008. GABURA, J. Teória rodiny a proces práce s rodinou. Bratislava: Iris, 2012.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka:Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:- Diskuse nad probíranými tématy.- Průběžné plnění zadaných úkolů.- Vedení portfolia. Sebereflexe.

Garant

Mgr. Michaela Vaško