Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální gerontologie (UZV / Z5SOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z5SOG - Sociální gerontologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Obsah a význam sociální gerontologie. Definice stárnutí a stáří, kalendářní a funkční věk.- Demografické aspekty stárnutí a stáří.- Důsledky stárnutí obyvatelstva - ekonomické, sociologické, sociálně psychologické, sociálně zdravotní.- Problematika soběstačnosti a závislosti ve stáří. Rizikové situace a rizikové osoby v populaci seniorů.- Státní a nestátní instituce zajišťující péči o seniory.- Příprava na stáří.- Aktivity a společenské kontakty seniorů.- Formy a alternativy aktivního stáří. Možnosti vzdělávání seniorů.- Staří lidé v sociálních vztazích, mezigenerační vztahy, problémy socializace osobnosti starého člověka, začlenění do sociálních skupin; ageismus, týrání seniorů.- Sociálně negativní jevy v seniorské populaci.

Získané způsobilosti

Student/ka:- dokáže definovat gerontologii jako vědeckou disciplínu;- umí propojit poznatky ze sociologie, demografie a psychologie ve vztahu k seniorům, s využitím poznatků z geriatrie;- je schopen popsat proces stárnutí a fenomén stáří v sociálním kontextu;- dokáže uvést nejčastější sociální problémy seniorů; - je schopen popsat rodinu a analyzovat vztahy v rodině se seniorem, včetně způsobu tvorby vhodné rodinné strategie péče o seniora;- dokáže navrhnout způsoby řešení svízelných životních situací v životě seniora a jeho rodiny;- zná vhodné strategie doprovázení seniora a jeho blízkých v období umírání a smrti seniora.

Literatura

JEDLIČKA, V. et al. Praktická gerontologie. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1191. VENGLÉŘOVÁ, M. Problematické situace v péči o seniory. Příručka pro zdravotnické a sociální pracovníky. Praha: Grada Publishing, 2007. KALVACH, Z., ONDERKOVÁ, A. Stáří. Pojetí geriatrického pacienta a jeho problémů v ošetřovatelské praxi. Praha: Galén, 2006. KALVACH, Z. Úvod do gerontologie a geriatrie. Praha: Karolinum, 1997. Odborný časopis. Česká geriatrická revue. Odborný časopis České gerontologické a geriatrické společnosti. KALVACH, Z., ZADÁK, Z., JIRÁK, R., ZAVÁZALOVÁ, H., SUCHARDA P. et al. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing, 2004. TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. Odborný časopis. Journals of Gerontology: Social Sciences. ŠPATENKOVÁ, N. et al. Krizová intervence pro praxi. Praha: Grada Publishing, 2004. STUART-HAMILTON, I. Psychologie stárnutí. Praha: Portál, 1999. ARNOLDOVÁ, A. Slovník sociálního zabezpečení. Praha: Galén, 2002. HROZENSKÁ, M. Sociálna práca so staršími ľuďmi a jej teoreticko-praktické východiska. Martin: Osveta, 2008. MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka:Doporučená účast na přednáškách - min. 80%.Zápočet:Zpracování a prezentace eseje na vybrané téma, ve vztahu k obsahu předmětu (v rozsahu 3-5 stran formátu A4 "čistého textu").

Garant

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.