Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce se seniory (UZV / Z5SPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z5SPS - Sociální práce se seniory, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Sociologická problematika stáří.- Kvalita života seniorů.- Sociální politika, cílená na seniory - východiska pro sociální práci.- Sociální pomoc seniorům.- Sociální péče o seniory. Návaznost zdravotní a sociální péče o seniory.- Sociální služby pro seniory.- Hospicová péče o seniora.- Občanská sdružení, humanitární organizace a dobrovolnictví, zaměřené na seniory.- Základní modely a přístupy v sociální práci se seniory, jejich principy a zásady (humanistický a existenciální přístup, přístup orientovaný na klienta, psychosociální přístup, kognitivně-behaviorální přístup, zásady systemického přístupu, antiopresivní přístupy, transakční analýza, realitní terapie aj.).- Sociální poradenství v péči o seniory. Komunikace se seniorským klientem.

Získané způsobilosti

Student/ka:- rozumí potřebám seniorů, zná možnosti jejich saturace; - zná sociální politiku, cílenou na seniory a dokáže ji využit v sociální práci se seniorským klientem;- má přehled o možnostech sociální pomoci seniorům a o formách sociální péče, cílené na seniory;- dokáže zdůvodnit potřebu návaznosti sociální péče o seniory na péči zdravotní;- má přehled o sociálních službách pro seniory; - zná základní modely a přístupy v sociální práci se seniory, její principy a zásady; - seniorům a jejich rodinám je schopen poskytnout sociální poradenství;- ovládá komunikaci s různými typy seniorských klientů.

Literatura

TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. HROZENSKÁ, M. Sociálna práca so staršími ľuďmi a jej teoreticko-praktické východiska. Martin: Osveta, 2008. MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. PICHAUD, C., THAREAUOVÁ, I. Soužití se staršími lidmi. Praha: Portál, 1998. TOŠNEROVÁ, T. Ageismus. Průvodce stereotypy a mýty ve stáří. Praha: UK, 2002. Odborný časopis. Česká geriatrická revue. ŠIKLOVÁ, J. Deník staré paní. Praha: Kalich, 2003. Odborný časopis. Geriatria: odborný časopis slovenských a českých geriatrov. KALVACH, Z., ZADÁK, Z., JIRÁK, R., ZAVÁZALOVÁ, H., SUCHARDA P. et al. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada Publishing, 2004. Odborný časopis. Gerontologické aktuality. HAVRDOVÁ, Z. Kompetence v praxi sociální práce. Praha: Osmium, 1999. KLEVETOVÁ, D., DLABALOVÁ, I. Motivační prvky při práci se seniory. Motivační prvky při práci se seniory, 2008. MPSV. Národní program přípravy na stárnutí na období let 2008-2012. MILLER, C. A. Nursing care of older adults: theory and practice. Philadelphia: J.B. Lippincott, 1995. JEDLIČKA, V. et al. Praktická gerontologie. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1991. VENGLÁŘOVÁ, M. Problematické situace v péči o seniory. Praha: Grada, 2007. TOŠNEROVÁ, T. Příručka pečovatele. Starší dlouhodobě nemocný člověk v rodině - a co dál? . Praha: UK, 2002. Odborný časopis. Rezidenční péče. WALSH, D. Skupinové hry a činnosti se seniory. Praha: Portál, 2005. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2008. Odborný časopis. Sociální péče. SCHIMMERLINGOVÁ, V., NOVOTNÁ, V. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. Praha: Karolinum, 1992. Odborný časopis. Sociální práce/Sociálna práca. Odborný časopis. Sociální revue. DASS, R. Stále tady (přijímání stárnutí, změn a smrti). Praha: Pragma, 2002. KUCHAŘOVÁ, V. Staří lidé ve společnosti a v rodině. Praha: VÚPSV, 1996. KALVACH, Z., ONDERKOVÁ, A. Stáří. Pojetí geriatrického pacienta. Praha: Galén, 2006. KALVACH, Z. Úvod do gerontologie a geriatrie. Praha: Karlova univerzita (Karolinum), 1997. GOLDMANN, R. Vybrané kapitoly ze sociálních disciplín. Olomouc: UP, 2006.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka:Účast na seminářích - min. 80%.Zápočet:Seminární práce na vybrané téma z níže uvedených tematických okruhů a její obhajoba: - Stárnutí a stář, periodizace stáří;- Výživa ve stáří;- Choroby ve stáří a jejich zvláštnosti;- Biologické stárnutí;- Psychické stárnutí;- Sociální stárnutí;- Aktuální zastoupení seniorů v české populaci;- Příprava na stáří;- Aktivizační programy pro seniory;- Sociální služby pro seniory;- Edukace v seniorském věku;- Sexualita ve stáří;- Komunikace se seniorem s demencí;- Komunikace se seniorem s poruchou hybnosti;- Komunikace se seniorem s poruchou sluchu;- Komunikace se seniorem s poruchou zraku;- Metody při práci se seniorem.

Garant

Mgr. Radana Kroutilová Nováková, Ph.D.