Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a zdravotní zabezpečení (UZV / Z5SZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z5SZZ - Sociální a zdravotní zabezpečení, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Politika sociálního zabezpečení v České republice.- Orgány sociálního zabezpečení a jejich působnost.- I. pilíř sociálního zabezpečení - sociální pojištění.- II. pilíř sociálního zabezpečení - státní sociální podpora.- III. pilíř sociálního zabezpečení - sociální pomoc (péče).- Politika zdravotního zabezpečení v České republice.- Systém zdravotní péče a principy zdravotního pojištění.

Získané způsobilosti

Student/ka:- chápe systém sociálního a zdravotního zabezpečení v České republice;- orientuje se v politice bytové, vzdělávací, rodinné, zdravotní, zaměstnanosti, sociálního zabezpečení a sociálních služeb; - umí aplikovat získané poznatky v praxi.

Literatura

JÚN, H. Moc, pomoc a bezmoc v sociálních službách a ve zdravotnictví. Praha: Portál, 2010. MATOUŠEK, O. Sociální služby. Praha: Portál, 2007. TOMEŠ, I. Sociální správa. Úvod do teorie a praxe. Praha: Portál. TOMEŠ, I. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha: Portál, 2010. JANEČKOVÁ, H., HNILICOVÁ H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha: Portál, 2010. Zákon . č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů. Zákon . č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 114/1988 Sb., o působnosti orgánů ČSSR v sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška. č. 182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a zákon o působnosti orgánů v sociálním zabezpečením, ve znění pozdějších předpisů. Zákon . č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem a o změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2005. ARNOLDOVÁ, A. Slovník sociálního zabezpečení. Praha: Galén, 2002.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: Účast na seminářích (min. 80%). Zkouška:Zkouška z oblasti sociálního zabezpečení - sociální pojištění, státní sociální podpora a sociální pomoc (péče) a z oblasti zdravotního zabezpečení - systém zdravotní péče a zdravotní pojištění.

Garant

Mgr. Zlatica Dorková, Ph.D.