Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická psychologie (UZV / Z5ZDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z5ZDP - Zdravotnická psychologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Zdraví a kvalita života.- Psychologická problematika nemoci, biopsychosociální přístup k nemoci.- Zátěžové situace, zvládání zátěžových situací.- Psychologická problematika vztahu pacient a nemoc, změny chování během nemoci, reakce na nemoc, role nemocného.- Psychologické aspekty vztahu zdravotník-pacient.- Zásady komunikace s nemocným a umírajícím pacientem.- Psychologické prostředky ke zvládání bolesti, úzkosti, strachu a hněvu u nemocných.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o změnách chování a prožívání během nemoci člověka; - dokáže komunikovat s jedinci různých věkových i sociálních skupin;- má znalosti z problematiky chronicky nemocných a umírajících;- využívá získané informace při pozorování a popisu nemocného.

Literatura

BAŠTECKÁ, B. et al. Klinická psychologie v praxi. Praha: Portál, 2003. HONZÁK, R. Komunikační pasti v medicíně. Praha: Galén, 1997. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2002. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha: Grada, 2002. JANÁČKOVÁ, L. Základy zdravotnické psychologie. Praha: Triton, 2008. ZACHAROVÁ, E., HERMANOVÁ, M., ŠRÁMKOVÁ, J. Zdravotnická psychologie: teorie a praktická cvičení. Praha: Grada, 2007. http://www.springer.com/medicine/journal/10880BARTOŠÍKOVÁ, I., JIČÍNSKÝ, V., JOBÁNKOVÁ, M., KVAPILOVÁ, J. Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno: IDV ZP, 2000. KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997. KLEVETOVÁ, D. Motivační prvky při práci se seniory. Praha: Grada, 2008. DAHLKE, R., DETHLEFSEN, T. Nemoc jako cesta. Praha: Aquamarin, 2000. STUART-HAMILTON, I. Psychologie stárnutí. Praha: Portál, 1999. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2000. BAŠTECKÝ, J., ŠAVLÍK, J., ŠIMEK, J. Psychosomatická medicína. Praha: Grada, 1992. KŘIVOHLAVÝ, J. Rozhovor lékaře s pacientem. Brno: IDV ZP, 1995. HROZENSKÁ, M. et al. Sociálná práca so staršími l uďmi a jej teoreticko-praktické východiská. Martin: Osveta, 2008. VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Sociální psychologie. Praha: ISV, 1997.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: Doporučená účast na přednáškách.Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:K zápočtu se požaduje písemné zpracování pozorování nemocného (autoplastický obraz nemoci) na odborné praxi.Zkouška:Ke zkoušce se vyžaduje znalost učiva podle sylabu.

Garant

Mgr. et Mgr. Hana Krylová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Hana Krylová, Ph.D.