Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologické diagnostiky (UZV / Z5ZPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z5ZPD - Základy psychologické diagnostiky, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení a zařazení psychologické diagnostiky jako disciplíny. Význam rozvoje poznávacích dovedností sociálně zdravotnického pracovníka pro posuzování jiných osob.- Základní znaky diagnostického procesu, odlišení v rámci ostatních poznávacích procesů.- Protodiagnostika,úloha životních zkušeností, návyků a zvláštností osobnosti v utváření dovednosti diagnostické činnosti, možnosti korekcí.- Diagnostický proces, struktura a dynamika.- Pojem diagnózy, prognózy a diferenciální diagnózy.- Hierarchie diagnostických cílů.- Orientační přehled psychodiagnostických metod ve vztahu k psychickým funkcím a charakteristikám osobnosti.- Možnosti práce sociálně zdravotnického pracovníka s diagnostickými metodami.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen/a identifikovat své implicitní teorie osobnosti, svá osobnostní specifika, atribuční sklony, které se u něj mohou významně promítat do kvality poznávání jiných osob;- je schopen/a vymezit nejčastější projevy základních rysů osobnosti, v normě i patologii;- je schopen/a odhalovat u sebe obvyklé chyby při posuzování jiných osob;- je schopen/a popisovat systematickým a odborně správným způsobem.

Literatura

HRABAL, V., HRABAL,V . Diagnostika. Praha: Karolinum, 2002. CHALUPA, B. Psychodiagnostické studie. Brno: Littera, 2009. ŠNÝDROVÁ, I. Psychodiagnostika. Praha: Grada, 2008. http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/(ISSN)1099-0879/issuesŠÍPEK, J. Projektivní metody. Praha: ISV, 2000. SVOBODA, M. et al. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Praha: Portál, 2009. SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Praha: Portál, 2005. Odborný časopis. Psychologie dnes. BAUMGARTNER, F. Sociální poznávání. In VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Sociální psychologie. Praha: Grada, 2008.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka:Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Seminární práce na vybrané téma z níže uvedených tematických okruhů:- Deskripce a analýza postupu a výsledků vlastního poznávání jiných osob;- Vliv emocionálního stavu na poznávání jiných osob;- Obtíže a usnadnění poznávání osob, které dlouho známe;- Diagnostika osob, které se nachází v zátěžové životní situaci - analýza poznávacích rizik;- Diagnostický rozhovor z úzkostným pacientem - diagnostické cíle a postup;- Diagnostický rozhovor s agresivním pacientem - diagnostické cíle a postup;- Diagnostický rozhovor s depresivním pacientem - diagnostické cíle a postup;- Analýza možných informačních zdrojů pro diagnostiku osobnosti pacienta.

Garant

MUDr. Pavel Konečný

Vyučující

Mgr. et Mgr. Petra Kašná