Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dobrovolnictví (UZV / Z6DOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z6DOB - Dobrovolnictví, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Dobrovolnictví ve světě a u nás.- Legislativa v oblasti dobrovolnictví.- Obecně o dobrovolnictví.- Metodika práce s dobrovolníky.- Standardy psychosociální pomoci.- Dobrovolnictví ve zdravotnických zařízeních.- Dobrovolnictví v sociálních zařízeních.- Dobrovolnictví s různými skupinami obyvatel.- Dobrovolnická centra a jejich role.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o dobrovolnictví ve světě a u nás;- orientuje se v legislativě v oblasti dobrovolnictví;- zná standardy psychosociální pomoci;- umí pracovat s dobrovolníky ve zdravotnických a sociálních zařízeních;- má přehled o dobrovolnických centrech v České republice.

Literatura

TOŠNER, J., SOZANSKÁ, O. Dobrovolníci a metodika práce s nimi v organizacích. Praha: Portál, 2006. FRIČ, P. et al. Dárcovství a dobrovolnictví v České republice - výsledky z výzkumu NROS a AGNES. Praha: NROS a AGNES, 2001. ARONOVÁ, K. Dobrovolnictví v domovech pro seniory, příklady dobré praxe. Praha: Hestia, 2008. VODÁČKOVÁ, D. et al. Krizová intervence. Praha: Portál, 2002. SEDLÁKOVÁ, J. Povodně i jiné mimořádné události - Informace, podněty, návody k postupům při organizování pomoci Charity po přírodních a jiných katastrofách. Praha: Sdružení Česká katolická charita, 2005. KOŘÍNKOVÁ, I., TOŠNER, J., ZEMANOVÁ B. Praktický průvodce programem Dobrovolníci v nemocnicích. Praha: HESTIA a FN Motol, 2005. TOŠNER, J. et al. Průvodce dobrovolnictvím pro neziskové organizace. Praha: Hestia, 2003. BAŠTECKÁ, B. et al. Terénní krizová práce - psychosociální intervenční týmy. Praha: Grada, 2005. ROCHESTER, C. Volunteering And Society In The 21st Century. New York: Palgrave Macmillan, 2010. STEBBINS, R. A., GRAHAM, M. Volunteering as leisure. Cambridge: CABI Pub, 2004. MUSICK, M. A., WILSON, J. Volunteers: A Social Profile. Bloomington: Indiana University Press, 2008.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: Účast na seminářích (min. 80%). Klasifikovaný zápočet:Seminární práce na vybrané téma z níže uvedených tematických okruhů: - Dárcovství a dobrovolnictví;- Vysílající a přijímající organizace;- Historie dobrovolnictví ve světě;- Historie dobrovolnictví u nás;- Legislativní ukotvení dobrovolnictví;- Práva a povinnosti dobrovolníka;- Pojištění dobrovolníků;- Dobrovolnické centrum;- Zasmluvnění dobrovolníků;- Dobrovolnictví ve světě - Mezinárodní organizace;- Dobrovolnictví v sociálních službách;- Dobrovolnictví ve zdravotnických zařízeních;- Dobrovolnictví u seniorů;- Dobrovolnictví u dětí;- Dobrovolnictví u osob se zdravotním postižením;- Dobrovolnictví v krizových situacích;- Standardy psychosociální pomoci.

Garant

Mgr. Radana Kroutilová Nováková, Ph.D.