Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Návaz. zdr. a soc. péče v teorii a praxi (UZV / Z6NZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z6NZS - Návaz. zdr. a soc. péče v teorii a praxi, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení základních pojmů, filozoficko-historické základy teoretického poznání v sociální práci, předmět, objekt a subjekt sociální práce, prostor sociální práce, pojmový aparát sociální práce.- Cílové skupiny sociální práce, formy sociální práce, druhy sociální práce, etapy jednotlivých druhů praktické sociální práce, sociální pracovník a jeho společenská a pracovní pozice, klient v sociální práce, vztah sociálního pracovníka a sociálního klienta.- Obecné teorie systémů, systémové pojetí péče o zdraví a soustavy zdravotnických zařízení a služeb, včetně problémů, cílů.- Světová zdravotnická organizace, evropská zdravotní strategie, její pojetí, cíle, priority, struktura, metody a ukazatele.- Základní formy zdravotní péče (ochrana a podpora zdraví, prevence, diagnostika a terapie, rehabilitace a sociální reintegrace), zdravotní a sociální péče.- Používání klasifikačních systémů v ošetřovatelství, poskytování ošetřovatelské péče s propojením na sociální péči.- Aktuální problémy transformace zdravotní péče, základní programové dokumenty, popis a vývoj zdravotní situace (mezinárodní srovnání), úloha státu v péči o zdraví.

Získané způsobilosti

Student/ka:- chápe důležitost návaznosti zdravotní a sociální péče;- kriticky pracuje se získanými poznatky ze zdravotní a sociální oblasti;- umí propojit a hledat souvislosti ve zdravotní a sociální péči.

Literatura

Zákon. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Zákon. č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška. č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. DOLANSKÝ, H. Ekonomika zdravotnických a sociálních služeb. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. GOLDMANN, R. et al. Vybrané kapitoly ze sociálních disciplín. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. GLADKIJ, I., STRNAD, L. Zdravotní politika. Zdraví. Zdravotnictví. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2002. MISCONIOVÁ, B. et al. Integrovaná domácí sociálně zdravotní péče. Praha: Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, 2003. http://journalseek.net/cgi-bin/journalseek/journalsearch.cgi?field=issn&query=1097-4768GLADKIJ, I., HEGER, L., STRNAD, L. Kvalita zdravotní péče a metody jejího soustavného zlepšování. Brno: IDVZP, 1999. Joint Commission International. Mezinárodní akreditační standardy pro dlouhodobou péči. Praha: Grada, 2005. http://www.mpece.com/KAPR, J., KOUKOLA, B. Pacient - revoluce v poskytování péče. Praha: Slon, 1998. MATOUŠEK, O. Slovník sociální práce. Praha: Portál, 2003. ARNOLDOVÁ, A. Slovník sociálního zabezpečení. Praha: Galén, 2002. KOZLOVÁ, L. Sociální péče. Praha: Triton, 2005. MATOUŠEK, O. Ústavní péče. Praha: SLON, 1999. ŽILOVÁ, A. Úvod do teórie sociálnej práce. Badín: Mentor, 2005. MÜHLPACHR, P. Vývoj ústavní péče. Brno: Masarykova Univerzita, 2001. LEVICKÁ, J. Základy sociálnej práce. Trnava: ProSocio, 2005. KRÁLOVÁ, J., RÁŽOVÁ, E. Zařízení sociální péče pro seniory a zdravotně postižené občany. Olomouc: ANAG, 2003.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka:Doporučená účast na přednáškách.Zápočet:Účast na seminářích (min. 80%).Zkouška:Bodový výsledek písemného testu - min. 75 % úspěšnost.

Garant

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Smékalová