Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psych. por. pro zdr. soc. pracovníky (UZV / Z6PSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z6PSP - Psych. por. pro zdr. soc. pracovníky, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení poradenské psychologie a její vztah ke klinické psychologii a psychoterapii. Poradenství jako činnost a instituce.- Laické poradenství, funkce, přínos a omezení.- Základní podmínky realizace poradenských intervencí v lidském životě.- Determinace předmětu poradenské činnosti.- Poradenské kompetence a dovednosti.- Poradenský proces, struktura a dynamika, fáze.- Osobnost poradce a klienta.- Typy poradenských problémů, jejich struktura a analýza.- Poradenské metody a postupy.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen/a posoudit závažnost klientova požadavku, včetně vhodnosti jeho poradenského řešení;- je schopen/a odhadnout typ poradenské intervence z hlediska časového řešení, zejména ve vztahu k rozsahu a charakteru etap poradenského procesu;- je schopen/a posoudit typ klientova problému a zvážit alternativní řešení ve vztahu k poradenské intervenci;- je schopen/a vytvořit program postupu poradenského řešení klientova problému;- je schopen/a realizovat základní zásady poradenského rozhovoru.

Literatura

CULLEY, S., BOND, T. Integrativní přístup v poradenství a psychoterapii. Praha: Portál, 2008. GABURA, J., PRUŽINSKÁ, J. Poradenský proces. Praha: Sociologické nakladatelství, 1995. DRYDEN, W. Poradenství. Praha: Portál, 2008. Elektronický časopis. Counseling and Clinical Psychology Journal . GELDARD, K., GELDARD, D. Dětská psychoterapie a poradenství. Praha: Portál, 2008. NOVÁK, T. Manželské a rodinné poradenství. Praha: Grada, 2006. ŠPATÉNKOVÁ, N. Poradenství pro pozůstalé. Praha: Grada, 2008. BOBEK, M. Práce s lidmi: učebnice poradenství, koučování, terapie a socioterapie pro pomáhající profese: s úvodem do filozofie práce s lidmi, systémových věd a psychologie. Brno: NC Publishing, 2008. Odborný časopis. Psychologie. TIMULÁK, L. Základy vedení psychoterapeutického rozhovoru. Praha: Portál, 2006.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Seminární práce na vybrané téma z níže uvedených tematických okruhů:- Primární reakce na požadavek pomoci;- Faktory usnadňující výpověď pacienta či klienta;- Poradenská krizová intervence;- Způsoby snižování závislosti a počtu kontaktů klienta na poradci;- Způsoby zvládání neřešitelných požadavků klienta;- Ditě jako klient v poradenském procesu;- Rodina jako klient v poradenském procesu;- Specifické poradenské problémy ve zdravotnictví.

Garant

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.