Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. pr. s osobami se zdrav. znevýhodn. (UZV / Z6SPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z6SPH - Soc. pr. s osobami se zdrav. znevýhodn., Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní terminologie v oblasti sociální práce s handicapovanými jedinci.- Východiska a specifika sociální práce s handicapovanými jedinci.- Legislativní podmínky handicapovaných jedinců v České republice.- Nepříznivá sociální situace handicapovaného uživatele sociálních služeb a možnosti jejího řešení - práce s kazuistikou.- Sociální rehabilitace handicapovaných jedinců.- Etika a komunikace s handicapovaným jedincem.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o zvláštnostech sociální práce s handicapovanými jedinci;- dokáže vysvětlit principy a cíle sociální práce s handicapovanými jedinci;- zná východiska sociální práce s handicapovanými a uvědomuje si aktuální legislativní podmínky;- je způsobilý/á řešit nepříznivou sociální situaci handicapovaného uživatele sociálních služeb;- umí komunikovat s jedinci s různým typem handicapu;- chápe důležitost podpory nezávislého způsobu života handicapovaných jedinců.

Literatura

MATOUŠEK, O. et al. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. TOŠNER, J. Dobrovolníci a metodika práce s nimi v organizacích. Praha: Portál, 2002. VYSOKAJOVÁ, M. Hospodářská, sociální, kulturní práva a zdravotně postižení. Praha: Karolinum, 2000. http://ldx.sagepub.com/KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1999. PÖRTNER, M. Na osobu zaměřený přístup v práci s lidmi s mentálním postižením a s klienty vyžadujícími trvalou péči. Praha: Portál, 2009. REPKOVÁ, K. Občania so zdravotným postihnutím v procese spoločenskej integrácie. Bratislava: Epos, 1998. NOVOSAD, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním. Praha: Portál, 2009. WIENER, P. Prostorová orientace zrakově postižených. Praha: Institut rehabilitace zrakově postižených UK FHS, 2006. OPATŘILOVÁ, D. Předprofesní a profesní příprava zdravotně postižených. Brno: Masarykova univerzita, 2005. KRÁLOVÁ, J. Zařízení sociální péče pro seniory a zdravotně postižené občany. Olomouc: Anag, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Zpracování anonymního rozhovoru s uživatelem sociální služby, jejíž cílovou skupinou jsou osoby s určitým typem zdravotního postižení a nachází se ve Zlínském kraji. Rozhovor musí obsahovat tyto údaje:- druh sociální služby, cílovou skupinu, poslání sociální služby, stručný popis osoby uživatele;- zpracovaný rozhovor s uživatelem, který bude obsahovat nejméně 10 otázek; - náměty, doporučení, postřehy studenta ke zkvalitnění sociální práce s konkrétním uživatelem.

Garant

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.