Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s minoritami (UZV / Z6SPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z6SPM - Sociální práce s minoritami, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Multikulturalismus jako koncept, politika, realita. Multikulturní realita České republiky.- Migrační, azylová a integrační politika. Reflexe situace v České republice.- Problematika asimilace a integrace (inkluze) etnických, národnostních a jiných kulturních menšin. Specifika České republiky.- Teorie a metody sociální práce vhodné pro práci s minoritami.- Individuální, skupinová a komunitní sociální práce s minoritami.- Terénní sociální práce s minoritami.- Sociální práce v minoritních komunitách. Sociální práce v romské komunitě. Specifika České republiky.- Sociální práce na úřadech státní správy a samosprávy, v neziskových, charitativních a humanitárních organizacích, zaměřených na minority.- Intrakulturní, multikulturní a interkulturní (transkulturní) přístupy v sociální práci s minoritami.- Specifika interkulturní komunikace s příslušníky odlišných minoritních skupin.

Získané způsobilosti

Student/ka:- je schopen poskytnou různé výklady pojmu multikulturalismus, ve vztahu k sociální práci;- je informován o multikulturní realitě České republiky;- má aktuální informace o migrační, azylové a integrační politice v České republice, nezbytné pro sociální práci s minoritami;- má znalosti i dovednosti z teorií a metod sociální práce, vhodných pro práci s minoritami;- zná specifika sociální práce v minoritních skupinách, se zvláštním zřetelem na práci v romské komunitě;- má přehled o působnosti orgánů státní správy a samosprávy se zaměřením na minority a azylanty, též přehled o neziskových organizacích a občanských sdruženích, které se těmto cílovým skupinám věnují;- při kontaktu s příslušníky minorit a azylanty je schopen profesionální interkulturní komunikace.

Literatura

MATOUŠEK, O. et al. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. DVOŘÁKOVÁ, J., HORSKÁ, J. Metody sociální práce s imigranty, azylanty a jejich dětmi: příručka pro pedagogy. Praha: Triton, 2008. KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2000. HLADÍK, J. Multikulturní výchova: socializace a integrace menšin. Zlín: UTB, 2006. MATOUŠEK, O. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. KLIMENTOVÁ, E. Teorie a metody sociální práce. Olomouc: UP, 2001. MIZRAHI, T., DAVIS, L. E. The Encyklopedia of Social Work. Oxford: Oxford University Press, 2008.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka:Účast na seminářích - min. 80 %.Zápočet:Vypracování a obhajoba projektu sociální intervence. Projekt musí reflektovat multikulturní realitu v regionu a směřovat na sociální práci ve zdravotnickém či sociálním zařízení.

Garant

Mgr. Lucia Slobodová, PhD.doc. Mgr. Soňa Vávrová, Ph.D.