Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. práce s psychiatricky nemocnými (UZV / Z6SPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z6SPP - Soc. práce s psychiatricky nemocnými, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Klient s duševním onemocněním jako klient sociální služby, specifika práce s lidmi s dušením onemocněním.- Psychosociální důsledky jednotlivých duševních onemocnění.- Metody sociální práce s lidmi s psychotickým onemocněním.- Metody práce s klienty s afektivním onemocněním.- Metody práce s klienty s organickým poškozením mozku.- Metody práce s poruchami osobnostmi.- Metody práce s lidmi závislými na alkoholu a jiných drogách.- Sociální práce s rodinami jejichž člen má duševní onemocnění.- Psychosociální rehabilitace a její význam pro klienty s duševním onemocněním.- Význam komunitní péče v péči o osoby s duševním onemocněním.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o přístupu k lidem s duševním onemocněním; - dokáže se orientovat v jednotlivých psychiatrických diagnosách; - dokáže určit specifické potřeby pro danou cílovou skupinu; - aplikuje metody sociální práce u osob s psychiatrickou diagnosou i jeho rodinou.

Literatura

CHROMÝ, K. Duševní nemoc, sociologický a sociálně psychologický pohled. Praha: Avicenum, 1990. PĚČ, O., PROBSTOVÁ, V. Psychózy: psychoterapie, rehabilitace a komunitní péče. Praha: Triton, 2009. MAHROVÁ, G., VENGLÁŘOVÁ, M. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha: Grada, 2008. MATOUŠEK, O. et al. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. SACKS, O. W. Antropoložka na marsu: podivuhodné a výjimečné životy geniálních a psychicky odlišných osobností. Praha: Dybbuk, 2009. DÖRNER, K., PLOG, U. Blázniti je lidské. Praha: Grada, 1999. Odborný časopis. Česká a slovenská psychiatrie. PRAŠKO, J., PRAŠKOVÁ, H. Deprese a jak ji zvládat. Praha: Portál, 2008. NATHAN, P., GORMAN, J. A. Guide to Treatments that Work. New York: Oxford University Press, 2007. KRATOCHVÍL, S. Jak žít s neurózou. Praha: Triton, 2006. KALINA, K. Jak žít s psychózou. Praha: Portál, 2001. DÖRNER, K. et al. Osvobozující rozhovor. Psychicky nemocný v rodině. Praha: Grada, 1999. RAHN, E., MAHNKOPF, A. Psychiatrie: učebnice pro studium a praxi. Praha: Grada, 2000. SVOBODA, M. Psychopatologie a psychiatrie. Praha: Portál, 2006. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. Odborný časopis. Sociální práce/Sociálna práca. ČERNOUŠEK, M. Šílenství v zrcadle dějin. Praha: Grada, 1994. THORNICROFT, G., SZMUKLER, G. G. Textbook of community psychiatry. Oxford: Oxford University Press, 2001. PAULÍK, K. Vybrané poradenské a psychoterapeutické směry. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2009.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka:Účast na seminářích (min. 80%). Zápočet: Vypracování seminární práce na vybrané téma z níže uvedených tematických okruhů: - Metody práce s osobami s psychotickým onemocněním;- Metody práce s klienty s neurotickým onemocněním;- Metody práce s klienty s depresí;- Metody práce s klienty s organickým poškozením mozku;- Metody práce s osobami s poruchou osobnosti;- Metody práce s klienty závislými na alkoholu a jiných drogách;- Důsledky psychotického onemocnění pro nemocného a jeho rodinu;- Psychosociální důsledky deprese pro nemocného a jeho rodinu;- Využití ergoterapie při práci s klienty s psychiatrickou diagnózou;- Využití zooterapie při práci s klienty s psychiatrickou diagnózou.

Garant

Mgr. et Mgr. Hana Krylová, Ph.D.