Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. poradenství ve zdr. soc. práci (UZV / Z6ZAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / Z6ZAP - Zákl. poradenství ve zdr. soc. práci, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Poradenství, poradenský proces, jeho smysl a poslání ve zdravotně sociální práci.- Modely poradenství z hlediska různých psychologických, sociálních škol.- Profesionální způsoby práce.- Individuální, párové, rodinné, skupinové a hromadní poradenství.- Systém poradenských služeb v ČR.- Účastníci poradenského procesu: klient/pacient, jeho role, poradce, jeho úkoly a místo v poradenském procese, osobnost poradce a jeho role, schopnosti, zručnosti a omezení v rámci sociální práce ve zdravotnictví.- Etické zásady práce poradce.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o modelech poradenství;- je schopen/a realizovat individuální, párové, rodinné, skupinové i hromadné poradenství u různých cílových skupin;- orientuje se v systému poradenských služeb ČR a dokáže identifikovat své místo v poradenském procesu a aplikuje teoretické zásady poradenské práce do praxe.

Literatura

KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997. GABURA, J., PRUŽINSKÁ, J. Poradenský proces. Praha: Sociologické nakladatelství, 1995. MICHALÍK, J. Poradenství uživatelům sociálních služeb. Olomouc: Výzkumné centrum integrace zdravotně postižených, 2008. PAULÍK, K. Vybrané poradenské a psychoterapeutické směry. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2009. http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=browsePA.volumes&jcode=ccpCULLEY, S. Integrativní přístup v poradenství a psychoterapii. Praha: Portál, 2008. NOVÁK, T. Manželské a rodinné poradenství. Praha: Grada, 2006. MICHALÍK, J. Metodika přípravy poradců uživatelů sociálních služeb. Praha: Institut Eda Robertse: Národní rada osob se zdravotním postižením, 2007. NOVOSAD, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním . Praha: Portál, 2009. ŠPATENKOVÁ, N. Poradenství pro pozůstalé. Praha: Grada, 2008. BOBEK, M. Práce s lidmi: učebnice poradenství, koučování, terapie a socioterapie pro pomáhající profese: s úvodem do filozofie práce s lidmi, systémových věd a psychologie. Brno: NC Publishing, 2008. SCHERPNER, M. et al. Princípy agogického konania. Frankfurt am Main: Nemecký spolok pre verejnú a súkromnú starostlivosť, 1998. SCHMIDBAUER, W. Psychická úskalí pomáhajících profesí. Praha: Portál, 2000. MATOUŠEK, O. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2001.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka:Doporučená účast na přednáškách.Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Seminární práce z níže uvedených tematických okruhů:- Poradenství, poradenský proces, jeho smysl a poslání v sociální práci ve zdravotnictví;- Modely poradenství z hlediska různých psychologických a sociálních škol;- Profesionální způsoby práce;- Individuální, párové, rodinné, skupinové a hromadné poradenství;- Systém poradenských služeb v České republice;- Účastníci poradenského procesu: klient/pacient a poradce - jeho úkol a místo v poradenském procesu, osobnost poradce, jeho schopnosti a zručnosti, omezení v rámci sociální práce ve zdravotnictví;- Etické zásady práce poradce.- Poradenský proces u vybraných cílových skupin (lidé bez domova, zdravotně znevýhodnění, duševně nemocní atd.)

Garant

Mgr. et Mgr. Hana Krylová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Hana Krylová, Ph.D.