Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie obecná a anorganická (LUEB / L1OCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUEB / L1OCH - Chemie obecná a anorganická, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu, vývoj chemie, významné mezníky.Hmota a energie. Prvky, sloučeniny; základní chemické zákony.Složení a struktura chemických látek.Atomy, molekuly, ionty.Kvalitativní a kvantitativní stránka chemických reakcí.Energetika chemických reakcí. Základy termodynamiky.Skupenské stavy. Plyny, kapaliny, pevné látky. Disperzní soustavy. Roztoky.Základy elektrochemie. Zdroje elektrického proudu. Koroze.Vybrané kapitoly z anorganické chemie.Názvosloví anorganických sloučenin, chemické vztahy mezi oxidy, hydroxidy, kyselinami a solemi.Mendělejevova tabulka prvků.Prvky nekovové, kovové. Přehled vlastností, výroby a využití kovů.Anorganická technologie. Výroba vybraných prvků, minerálních kyselin a zásad, hnojivNebezpečné chemické látky anorganického původu.

Získané způsobilosti

Znalosti získané při studiu předmětu studenti uplatní ve své praxi, při řešení otázek prevence a likvidace havárií a mimořádných událostí spojených s únikem nebezpečných chemických látek do volného životního a pracovního prostředí, ohrožující životy a zdraví obyvatel, faunu a floru, stejně tak i poškozující majetek. Znalosti uplatní zejména při řešení otázek monitorování, detekce, dekontaminace, ochrany a dalších opatření. Znalosti předmětu jsou nutným předpokladem pro pochopení a zvládnutí navazujících předmětů řešící jednotlivá opatření ochrany obyvatelstva.

Literatura

Polák, Rudolf. Obecná chemie :stručný úvod . Praha, 2000. ISBN 80-200-0794-6.Lošťák, Petr. Vybrané kapitoly z obecné chemie :(struktura atomu, chemická vazba). Pardubice, 2005. ISBN 80-7194-735-0.Muck, Alexander. Základy chemie ke studiu na VŠCHT. Praha : Vydavatelství VŠCHT, 1998. ISBN 8070803207.Earnshaw, Alan. Chemie prvků. Praha : Informatorium, 1993. ISBN 8085427389.Klikorka, Jiří. Obecná a anorganická chemie . Praha, 1989. Vacík, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Praha, 1995. ISBN 80-85937-08-5.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaMinimálně 80% účast na kontrolované výuce, získání minimálně 60 % bodů ze 100 % při kontrolních testech a při zápočtové písemce. Úspěšné složení kombinované zkoušky.

Garant

prof. Ing. Antonín Klásek, DrSc.doc. Ing. Ivan Mašek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ivan Mašek, CSc.